Svet

Velikodušna pomoć Zapada: Obučavani na "bredlijima", dali im borbena vozila iz doba rata u Vijetnamu

Ukrajinska kontraofanziva, koja je počela u junu, imala je za cilj da stavi Rusiju u defanzivu, ali to se nije desilo
Velikodušna pomoć Zapada: Obučavani na "bredlijima", dali im borbena vozila iz doba rata u Vijetnamuwww.globallookpress.com © Philipp Schulze

Ukrajinska kontraofanziva nije trebalo da izgleda ovako, konstatuje britanski "Gardijan" komentarišući ruska borbena dejstva na grad Kupjansk i okolinu.

List uz to iznosi skoro neverovatan podatak da su se vojnici 32. brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja deluje u pravcu Kupjanska, žalili da, iako su obučeni u Nemačkoj da koriste američka borbena vozila "bredli", dostavljeni su im oklopni transporteri M113 koji se proizvode od 1960. godine i naširoko su korišćeni u Vijetnamskom ratu.

Takođe, vojnici strahuju da Rusija, koja ima oko 100.000 vojnika u pomenutom području, svojim sporim i upornim napadima može da napravi od Kupjanska novi Bahmut, ali i da se domogne reke Oskil.

"Nije trebalo da bude ovako. Ukrajinska kontraofanziva, koja je počela u junu, imala je za cilj da stavi Rusiju u defanzivu. Ali početkom avgusta ruske snage su krenule u napad na Kupjansk i okolinu, oko 100 kilometara istočno od Harkova. Ukrajinci su bili zatečeni, pa se linija fronta pomerila. Strategija napadača je poznata: granate stižu s udaljenosti od oko 10 kilometra istočno i južno od grada", piše "Gardijan".

Portparol ukrajinske komande na istočnom frontu Sergej Čerevati rekao je da ruske snage ispaljuju oko 500 artiljerijskih granata dnevno između Kupjanska i Limana, što je znatno više od Ukrajinaca.

"Ako postoje četiri ruska udara, mi odgovaramo jednim", precizirao je.

Lokalne vlasti su zato najavile evakuaciju civila iz Kupjanska i s teritorija istočno od grada, oblasti koja je vraćena pod ukrajinsku kontrolu u borbama prošlog septembra i u kojoj živi nešto više od 10.000 ljudi.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine general-pukovnik Aleksandar Sirski posetio je oblast, razgovarao o pojačanjima s lokalnim komandantima i priznao da je situacija postala, kako je rekao, komplikovana.

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov rekao je da je oko 600 stanovnika odlučilo da ode iz svojih domova u protekle dve nedelje. Ostalo je oko 12.000 ljudi za koje Sinegubov tvrdi da nisu nužno proruski orijentisani već da ne žele da napuste svoje ognjište.

image