Svet

Puč u Gabonu: Vojska preuzela vlast

Oficiri su objavili raspuštanje svih institucija vlasti i poništenje rezultata predsedničkih i parlamentarnih izbora
Puč u Gabonu: Vojska preuzela vlastwww.globallookpress.com © Tsgt Brian Kimball/ZUMAPRESS.com

Grupa oficira Gabona pojavila se rano jutros na televizijskom kanalu "Gabon 24" i saopštila da su preuzeli vlast, nakon što je državno izborno telo objavilo da je predsednik Ali Bongo Ondimba osvojio treći mandat, prenosi agencija Frans pres.

Bongo Ondimba je, navodno, osvojio 64,2 odsto glasova, dok je njegov glavni rival, Albert Ondo Osa dobio 30,7 odsto glasova.

Oficiri su objavili raspuštanje svih institucija vlasti i poništenje rezultata predsedničkih i parlamentarnih izbora.

"Gabonski vojnici najavljuju na televiziji poništavanje izbora i raspuštanje institucija", navodi se u televizijskoj poruci.

Ali ben Bongo Ondimba (64) je sin drugog predsednika Gabona, Omara Bonga Ondimbe, koji je bio na vlasti 41 godinu. Ustav Gabona ne predviđa ograničenje broja predsedničkih mandata.

Opozicija je ranije tvrdila da su vlasti na izborima prekršile zakon i da se ne slažu sa njihovim rezultatima. U zemlji je uveden policijski čas, a istovremeno je blokiran i pristup internetu. Pre toga su spoljne granice Gabona bile zatvorene. Ministar unutrašnjih poslova Lambert Noel Mata rekao je da u zemlji postoje snage koje mogu da podriju stabilnost i mir. Vlasti Gabona su ranije obustavile emitovanje francuske radio stanice RFI i TV kanala Frans 24.

Još nema reči koliko će trajati suspenzija medija. Grupa "Frans medias mond", u čijem su vlasništvu Frans 24 i RFI, izrazila je "žaljenje i iznenađenje zbog ovog koraka vlasti Gabona, za koji nema osnova". Grupa je u saopštenju navela da sadašnja odluka lišava građane te afričke zemlje "dva glavna izvora pouzdanih i nezavisnih informacija".

U glavnom gradu Librvilu čuje se pucnjava.

image