Svet

Većina u Zapadnoj Africi podržava pučiste u Nigeru, protive se vojnoj intervenciji

Istraživanje je pokazalo da oko 60 odsto ispitanika u Obali Slonovače, Nigeriji i Gani smatra da je puč u Nigeru opravdan, dok je u Maliju, u kom je na vlasti takođe vojna hunta, ta brojka čak 78 odsto
Većina u Zapadnoj Africi podržava pučiste u Nigeru, protive se vojnoj intervenciji© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Većina ljudi u Zapadnoj Africi podržava pučiste u Nigeru i protive se potencijalnoj vojnoj intervenciji Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike (EKOVAS) u toj zemlji, pokazuje istraživanje kompanije "Premis data", objavio je "Ekonomist".

Istraživanje je pokazalo da oko 60 odsto ispitanika u Obali Slonovače, Nigeriji i Gani smatra da je puč u Nigeru opravdan, dok je u Maliju, u kom je na vlasti takođe vojna hunta, ta brojka čak 78 odsto.

Vlade Obale Slonovače, Nigerije i Gane zapretile su vojnom intervencijom protiv hunte u Nigeru ukoliko svrgnuti predsednik Mohamed Bazum ne bude pušten na slobodu i vraćen na svoju funkciju.

Ipak, istraživanje pokazuje da se oko 60 odsto ispitanika u tim zemljama protivi takvoj intervenciji, a mnogi smatraju da bi ona mogla da dovede do regionalnog rata.

Čak su i ekonomske sankcije protiv Nigera upitne. Stanovnici Malija se u velikoj meri protive takvim merama, ali to mišljenje deli i oko 58 odsto ispitanika u Obali Slonovače, dok su stanovnici Gane po tom pitanju podeljeni.

Istraživanje takođe skicira razmere privlačnosti Rusije u zapadnoj Africi. U Maliju 71 odsto ispitanika kaže da je Rusija partner njihove zemlje kom najviše veruju - nijedna druga zemlja ne prelazi jednocifrene brojeve.

Mišljenja o Francuskoj su, u najmanju, podeljena. Polovina stanovnika Obale Slonovače kaže da najmanje veruje upravo Parizu, a od toga, 65 odsto kaže da bi ih mogao pridobiti samo ako bi povukao sve svoje snage iz Zapadne Afrike.

Skoro 30 odsto stanovnika Obale Slonovače smatra da su vrednosti Rusije najsličnije njihovim, mada je nešto veći broj njih poistovećuje sa Francuskom.

Privlačnost Rusiji je možda delimično posledice prethodnoj ulozi Francuske kao kolonijalnog vladara Malija i Obale Slonovače.

U Gani i Nigeriji, koje je nekada vodila Britanija, Rusija je manje privlačna, a građani obe države najviše veruju Americi, navodi se u istraživanju.

image