Svet

Italijani zahtevaju prekid isporuke oružja Ukrajini

Mirovni marš u Rimu naglašava otpor vojnoj podršci Đorđe Meloni Kijevu
Italijani zahtevaju prekid isporuke oružja UkrajiniGettyimages.ru © Marco Di Lauro / Stringer

Desetine hiljada Italijana marširalo je kroz Rim pozivajući na zaustavljanje isporuke oružja Ukrajini i prekid ratnog sukoba, suprotstavljajući se tako stavu nove italijanske premijerke Đorđe Meloni da nastavi s pružanjem vojne podrške Kijevu, piše "Fajnešel tajms".

"Ne želimo rat. Bez oružja, bez sankcija. Gde je diplomatija?", "Ukrajinci umiru, Rusi umiru i to nema smisla", "Hoćemo mir", ali i "Oružje dole, plate više" – neke su parole viđene na protestu.

Đorđa Meloni pristalica je ukrajinske agende i obećala je kontinuitet sa čvrstim stavom svog prethodnika Marija Dragija protiv Rusije. Međutim, suočava se s građanskim otporom prema daljim isporukama oružja u trenutku kada Italija beleži inflaciju od skoro 12 odsto, najvišu u poslednje tri decenije.

Premijerkini partneri u koaliciji, lider Lige Sever Mateo Salvini i bivši italijanski premijer, vremešni Silvio Berluskoni, imali su ranije veze s ruskim liderom Vladimirom Putinom i protivnici su tvrde linije prema Moskvi.

Takođe, lider pokreta Pet zvezdica Đuzepe Konte upozorio je da je Ukrajina potpuno naoružana i da je neophodan prekid vatre, odnosno mirovni pregovori.

"Ova strategija vodi ka eskalaciji. Mnogi učesnici marša izrazili su zabrinutost da naoružavanje Ukrajine produžava razorni sukob i da može dovesti do upotrebe nuklearnog oružja", zaključio je Andrea Rikardi, osnivač uticajne katoličke društvene organizacije Sant Eđidio.

image