Svet

Lukašenko: Poljska pre nego što upre prstom nek povuče stranu vojsku sa svoje teritorije

Baltičke države same povećavaju svoje vojne budžete i koncentrišu velike vojne formacije blizu beloruske granice, ukazao je beloruski predsednik
Lukašenko: Poljska pre nego što upre prstom nek povuče stranu vojsku sa svoje teritorije© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Zemlje NATO uporno sprovode politiku proširenja i povećavaju vojno prisustvo u blizini beloruskih granica, a takođe održavaju provokativne vojne vežbe, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sednici Saveta bezbednosti zemlje.

"Svoje aktivnosti opravdavaju nekakvim pretnjama koje navodno dolaze iz Belorusije. Rukovodstva Poljske i baltičkih država optužuju Belorusiju za nekakve mitske agresivne namere", kaže Lukašenko.

Vlasti Poljske i baltičkih zemalja bi pre nego što zatraže od Minska da povuče rusku vojsku iz zemlje morale da povuku stranu vojsku sa svoje teritorije, ističe beloruski lider.

"Ni u Poljskoj, ni u Litvaniji, ni u drugim baltičkim zemljama ne bi trebalo da postoji nijedan strani vojnik. Tek tada mogu da nam nameću svoje pretenzije zbog ovde prisutne vojske iz drugih zemalja. U međuvremenu su njihovi zahtevi nerazumni i glupi", napominje Lukašenko.

Kako ističe, zapadne zemlje sprovode provokativne aktivnosti.

On podseća na izveštaje beloruskih graničara koju su ranije rekli da su dva letonska vojnika za dva metra ušla na teritoriju Belorusije i potom se vratila. Pritom, nastavio je, Zapad obučava predstavnike beloruske opozicije koji su otišli u inostranstvo za oružani prevrat u Belorusiji.

"Još jednom želim da upozorim po tom pitanju nećemo biti blagi ni prema kome. Naši koji se nalaze u Poljskoj, Litvaniji i posebno u Ukrajini shvataju za šta ih tamo koriste", kaže beloruski predsednik.

Napeta situacija u svetu i to neposredno uz granice Belorusije i sankcioni pritisak ne daju nam mogućnost da budemo mirni, zaključio je Lukašenko.

Sredinom avgusta je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak izjavio da će prebaciti dodatnih 10.000 vojnika na granicu sa Belorusijom, a letonske vlasti su istakle da će razmestiti dodatne granične snage kako bi se zemlja suprotstavila onome što opisuje kao rastući migracioni pritisak iz susedne Belorusije.

image