Svet

Lukašenko: SAD podrivaju globalnu bezbednost mašući zastavama fašizma i nacizma

Došlo je vreme kada ćemo morati da se ujedinimo i nastupimo protiv huškača novog svetskog rata, koji su ponovo podigli zastave fašizma i nacizma, poručio je beloruski predsednik
Lukašenko: SAD podrivaju globalnu bezbednost mašući zastavama fašizma i nacizma© Tanjug/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Sjedinjene Američke Države i njihovi sateliti uništavaju globalni bezbednosni sistem, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, obraćajući se učesnicima međunarodnog antifašističkog kongresa koji u Minsku, prenose "RIA Novosti".

"Došlo je vreme kada će svi ljudi dobre volje morati da se ujedine kako bi nastupili kao jedinstveni front protiv huškača novog svetskog rata, koji su ponovo podigli zastave fašizma i nacizma", upozorio je.

SAD i njihovi sateliti, pokušavajući da održe svetsku hegemoniju i uspore razvoj zemalja koje smatraju konkurentima, uništavaju globalni bezbednosni sistem, izazivaju obojene revolucije i oružane sukobe na svim kontinentima, grubo se mešajući u unutrašnju politiku nezavisnih država, dodao je.

"Isti oni prekrajaju istoriju Drugog svetskog rata, dok na nivou evropskih struktura usvajaju rezolucije i uredbe koje opravdavaju nacističke ratne zločince i prebacuju krivicu na SSSR za pokretanje tog rata koji je postao najkrvaviji masakr u istoriji čovečanstva", objasnio je.

Plodovi takve politike danas cvetaju u Ukrajini, gde je na čelu čvrst, mizantropski profašistički režim, koji je pokrenuo građanski rat u zemlji i koji je spreman da se bori za interese SAD do poslednjeg Ukrajinca, ocenio je Lukašenko.

Beloruski narod, koji je izgubio svakog trećeg stanovnika svoje zemlje u Drugom svetskom ratu, dobro zna šta rat znači, istakao je lider zemlje.

"Zbog istorije koju ne zaboravljamo se uvek zalažemo za mir, ravnopravnost i dijalog naroda. I danas svi Belorusi, zajedno sa učesnicima Drugog antifašističkog kongresa, odlučno poručuju: 'Ne ratu! Ne fašizmu i neokolonijalizmu'", poručio je Lukašenko uveren da njegov glas čuju i podržavaju sve zemlje i narodi koji se zalažu za novi pravedan, multipolaran i bezbedan svet.

Borba protiv neofašizma i neonacizma je plemenita i veoma teška misija, a samo zajednički snagama će pobeda biti ostvarena, zaključio je.

image