Svet

Dugovi za saniranje nuklearke u Fukušimi otplaćivaće se četiri decenije

Kompanija TEPKO, vlasnik nuklearke, odložila je otplatu duga od 68 milijardi dolara japanskoj vladi
Dugovi za saniranje nuklearke u Fukušimi otplaćivaće se četiri decenijeAP © Tanjug/AP Photo/Hiro Komae

Otplata više od 68 milijardi dolara vladinih sredstava za čišćenje i kompenzacije posle akcidenta u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči odložena je, rečeno je u japanskoj vladi.

Revizorski odbor naveo je u izveštaju da je do odlaganja došlo zbog tehničkih problema i pogoršanja finansijskog stanja Tokio Elektrik Pauer Holdings (TEPKO), preneo je AP.

Razorni zemljotres u Japanu, za kojim je usledio cunami, izazvao je najveći nuklearni akcident u nuklearki Fukušima, posle havarije u Černobilju, i doveo do delimičnog topljenja nekoliko jezgara elektrane.

Finansiranje prvih 11 godina sanacije posle nuklearne katastrofe već je dostiglo gotovo polovinu TEPKO-ove procene ukupnog troška od 150 milijardi dolara, koliko je planirano da se izdvoji za projekat koji će trajati nekoliko decenija. U najgorem slučaju, TEPKO-u će biti potrebno 42 godine da vrati dugove vladi, procenjuje se u izveštaju revizora.

Do aprila, japanska vlada obezbedila je 70 milijardi dolara u bezkamatnim pozajmicama TEPKO-u za čišćenje nuklearke, dekontaminaciju okruženja i kompenzaciju ljudima pogođenim katastrofom.

Inicijalne troškove preuzela je na sebe vlada zadužujući se kod finansijskih institucija. TEPKO dugove otplaćuje iz sopstvenih prihoda, uključujući i račune za struju.

Osim problema u vraćanju ogromnih dugova za radove na saniranju nuklearke, kompenzacija, tužbi, TEPKO ima problema i da pokrene reaktore u svojoj nuklearki na severu Japana Kašivazaki-Kariva. Pokretanje dva od sedam reaktora odloženo je zbog tehničkih i bezbednosnih problema.

Kompanija je zbog toga bila prinuđena da pokrene elektrane na ugalj kako bi odgovorila na sve zahteve, a rastuće cene uglja novo su opterećenje za prenapregnuto poslovanje.

image