Svet

Japan sklapa vojni pakt s Velikom Britanijom

Alijansa Londona i Tokija kao odgovor na rastuće pretnje iz Kine
Japan sklapa vojni pakt s Velikom Britanijomwww.globallookpress.com © U.S. Marine Corps

Japan i Velika Britanija treba da potpišu veliki odbrambeni pakt u decembru koji će omogućiti dvema zemljama da unaprede saradnju sa SAD u Indo-pacifičkom regionu, a u svetlu rastućih pretnji iz Kine, piše "Fajnenšel tajms".

Države će potpisati Sporazum o recipročnom pristupu (RAA), sličan dokumentu koji je Japan potpisao sa Australijom u januaru, a koji predstavlja još jedan znak da Tokio uspostavlja dublje odbrambene veze sa saveznicima i partnerima kako bi se pripremio za mogućnost rata s Kinom oko Tajvana.

Pakt će olakšati zajedničke vežbe i logističku saradnju među državama. Takođe, postaviće pravni okvir za pojednostavljenje birokratske procedure za ulazak trupa jedne zemlje u drugu.

"Sporazum o recipročnom pristupu između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva olakšaće dvema stranama da vežbaju i deluju zajedno, što će omogućiti britanskim oružanim snagama da se lakše rasporede u Indo-pacifičkom regionu", izjavio je azijski stručnjak za bezbednost iz Ameriken enterprajz instituta Zek Kuper, a preneo "Fajnenšel tajms".

"Ovo je verovatno reakcija na rastući pritisak Kine, ali i na sve veću zabrinutost na temu pouzdanosti SAD", dodao je Kuper.

Japan i Velika Britanija započeli su pregovore o RAA u maju kada se premijer Fumio Kišida sastao sa svojim tadašnjim britanskim kolegom Borisom Džonsonom u Londonu. Očekuje se da će u decembru ove dve zemlje otkriti i detalje partnerstva za zajednički razvoj svog sledećeg borbenog aviona.

Bivši zvaničnik Pentagona Kristofer Džonston rekao je da će RAA predstavljati "važan korak", ali da će praktični uticaj ove alijanse biti mali jer je vojna interakcija između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva skromnog obima.

Japan je u preliminarnoj fazi razmatranja sličnog pakta s Filipinima, što je za Džonstona mnogo značajnije.

"Dublja saradnja u oblasti odbrane između Tokija i Manile poslala bi poruku Kini da se mreža američkih saveza u regionu usložnjava. SAD ujedno pokušavaju da prošire pristup bazama na Filipinima, koje bi bile strateški važna lokacija u slučaju rata oko Tajvana", zaključuje Džonston.

image