Svet

Kongresni komitet pokrenuo istragu protiv Džozefa Bajdena

Istraga o opozivu dala bi republikancima u Predstavničkom domu više ovlašćenja da istraže navode da je Bajden profitirao od poslova njegovog sina Hantera dok je bio potpredsednik
Kongresni komitet pokrenuo istragu protiv Džozefa Bajdena© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti izjavio je da je podržao istragu protiv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena.

Istraga o opozivu dala bi republikancima u Predstavničkom domu više ovlašćenja da istraže navode da je Bajden profitirao od poslova njegovog sina Hantera dok je bio potpredsednik.

"Danas sam naložio našem Kongresnom komitetu da otvori zvaničnu istragu protiv predsednika Bajdena. Ovaj logični korak daće potpunu mogućnost našim komitetima da prikupe sve činjenice i odgovore za američku javnost", rekao je Makarti na konferenciji za novinare, a prenosi Si-En-Bi-Si.

Istragu će voditi predstavnik republikanaca Džejms Komer koji predsedava Nadzornim odborom Predstavničkog doma, u koordinaciji sa predsednikom Odbora za pravosuđe Džimom Džordanom i Džejsonom Smitom koji predsedava Odborom za sredstva.

Makarti je na konferenciji za medije rekao da su prethodno predstavnici republikanaca otkrili, kako ih je nazvao, ozbiljne, neverovatne optužbe protiv predsednika Bajdena, koje zajedno stvaraju sliku kulture korupcije, kako je opisao.

"Tokom naše istrage otkrili smo da predsednik Bajden jeste lagao američku javnost o tome da nije znao za poslove svoje porodice u inostranstvu. Naši svedoci su izjavili da je predsednik učestvovao u više telefonskih razgovora, imao kontakte, išao na večere sa poslovnim partnerima svog sina", rekao je Makarti.

On je naveo da izveštaji iz banke pokazuju da je gotovo 12 miliona dolara uplaćeno članovima Bajdenove porodice i saradnicima preko više kompanija, kao i da američki Trezor ima podatke o više od stotinu uplata Bajdenovoj porodici i njihovim saradnicima koje su označene kao sumnjiva aktivnost.

Makarti je naveo i da je Bajden koristio svoje službene kancelarije kako bi koordinisao aktivnosti sa poslovnim partnerima svog sina Hantera.

"Uprkos ozbiljnim optužbama, izgleda da je predsednikova porodica imala poseban tretman koji joj je omogućila predsednička administracija. Tretman koji inače ne bi dobili da nisu povezani sa predsednikom", istakao je Makarti.

Kako je dodao optužbe kakve su one za zloupotrebu službenog položaja, ometanje i korupciju zahtevaju dalju istragu zbog čega je naložio kongresnim komitetima da pokrenu istragu o opozivu.

"Amerikanci zaslužuju da znaju da službeni položaji nisu na prodaju i da savezna vlada ne sme da se koristi za zataškavanje delovanja porodice s kojom je politički povezana. Ići ćemo gde god nas dokazi odvedu", obećao je Makarti na kraju svog obraćanja novinarima.

Ubrzo je stigla i prva reakcija iz Bele kuće u kojoj je pokretanje istrage nazvano "ekstremnom politikom".

Specijalni savetnik predsednika Bajdena Jan Sams u objavio na društvenim mrežama naveo je da republikanci u Predstavničkom domu devet meseci istražuju američkog predsednika i da nisu našli dokaze o zloupotrebama, na šta su, kako je naveo, ukazali i članovi Makartijeve Republikanske stranke.

"On je obećao da će organizovati glasanje o impičmentu, ali se sada predomislio jer nema podršku. Ekstremna politika u najgorem izdanju", ocenio je Sams.

image