Svet

Četiri zemlje EU produžavaju zabranu uvoza ukrajinskih proizvoda?

Mađarska, Rumunija, Bugarska i Slovačka će u slučaju isteka moratorijuma na uvoz žitarica iz Ukrajine 15. septembra, proširiti ograničenja na uvoz proizvoda iz te zemlje na nacionalnom nivou, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ
Četiri zemlje EU produžavaju zabranu uvoza ukrajinskih proizvoda?www.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Mađarska, Rumunija, Bugarska i Slovačka će, u slučaju isteka moratorijuma na uvoz žitarica iz Ukrajine 15. septembra, proširiti ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na nacionalnom nivou, rekao je ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.

Naime, Nađ ​​se u utorak sastao sa kolegama iz Rumunije, Bugarske i Slovačke i razgovarao o perspektivi produženja zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, koja ističe 15. septembra. Ranije je saopšteno da je kabinet ministra Poljske svojom rezolucijom zabranio uvoz žita iz Ukrajine nakon ovog datuma, bez obzira na odluku Evropske komisije.

"Dogovorili smo se sa rumunskim, bugarskim i slovačkim kolegama da, ako ne dođe do odluke Brisela da se produži moratorijum na uvoz ukrajinskog žita, nastavimo pojedinačno, u okviru nacionalnih nadležnosti, da koordinišemo ovim procesom. Želeo bih da napomenem da se tada zabrana uvoza neće odnositi na četiri proizvoda, već će ta lista biti proširena", kazao je Nađ, prenose "RIA Novosti".

Mađarska je u aprilu, pre uvođenja ograničenja, na listu proizvoda zabranjenih za uvoz iz Ukrajine, pored žitarica i uljarica, dodala meso, živinu, jaja, povrće, med, pekarske proizvode, šećer i vino.

Podsetimo, premijeri pet zemalja Evropske unije su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine.

U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navodi se da su "problemi povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištu zemalja-članica EU, a posebno onih koja se graniče sa Ukrajinom".

Konkretno došlo je do neviđenog rasta uvoza žitarica, uljarica, jaja, živine, šećera, soka od jabuke, bobičastog voća, jabuka, brašna, meda i testenina.

image