Svet

Nema više i šakom i kapom: Pentagon će nadzirati trošenje američke pomoći u Ukrajini

Izveštaj iz oktobra 2022. generalnog inspektora američkog ministarstva odbrane pokazao je da su tokom prvih šest meseci rata teško pratili ogromne količine oružja, municije i opreme dostavljene Kijevu
Nema više i šakom i kapom: Pentagon će nadzirati trošenje američke pomoći u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Reagujući na sve veći pritisak iz redova republikanaca u vezi s enormnim donacijama kijevskom režimu, Pentagonov nadzorni organ odlučio je da osnuje tim u Ukrajini čiji će zadatak biti upravo da nadgleda kako se koriste američka sredstava ustupljena zarad tamošnje borbe protiv Rusije.

Iz američkog ministarstva odbrane saopštili su da je viši predstavnik SAD već počeo da radi u Ukrajini krajem avgusta, dok će mu se dodatno osoblje pridružiti do kraja septembra. Tim će pratiti tokove novca Sjedinjenih Država iz američke ambasade u Kijevu, preneo je Si-En-En.

Nedavno je "Foks njuz" objavio da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena potrošila više od 100 milijardi dolara na pomoć Ukrajini od početka ruske Specijalne vojne operacije u februaru 2022.

Pomenuti tim je osnovan nakon što je Bajden zatražio od Kongresa dodatne 24 milijarde dolara za Kijev, a pošto su predsednik i drugi visoki zvaničnici obećali da će pomagati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Međutim, republikanci se sve više suprotstavljaju demokratskom rukovodstvu SAD preispitujući to zašto se milijarde dolara troše na Ukrajinu i tražeći veći nadzor tih sredstava.

Predsedavajući Predstavničkom domu Kevin Makarti otvoreno ne podržava, kako je rekao, blanko ček za Ukrajinu, dok su se iz Republikanske partije zalagali za imenovanje specijalnog inspektora za nadgledanje pomoći Ukrajini, poziciju sličnu koju su SAD imale u Avganistanu.

Pentagon je navodno poboljšao nadzor prenosa oružja i opreme u Ukrajinu preko atašea za odbranu u Kijevu, ali nedovoljno zbog ograničenog prisustva SAD u zemlji.

Izveštaj (oktobar 2022) generalnog inspektora američkog ministarstva odbrane, koji je Si-En-En ranije objavio, pokazao je da su tokom prvih šest meseci rata teško pratili ogromne količine oružja, municije i opreme dostavljene u Ukrajinu. Tamošnji kriminalci, borci dobrovoljci i trgovci oružjem pokušali su da ukradu deo oružja i opreme koje je obezbedio Zapad pre nego što su ga ukrajinski obaveštajci povratili.

image