Svet

Amerikanci plaćaju poljskim medijima da izveštavaju o "povratku ukrajinskih izbeglica"

Kako se navodi u objavi, cilj je "promovisanje detaljnog izveštavanja lokalnih i regionalnih poljskih medija o povratku ukrajinskih porodica iz Poljske u Ukrajinu i njihovim naporima za društvenu i fizičku obnovu, posebno onih izgrađenih na partnerstvu između Poljaka i Ukrajinaca"
Amerikanci plaćaju poljskim medijima da izveštavaju o "povratku ukrajinskih izbeglica"www.globallookpress.com © Christoph Soeder

Generalni konzulat SAD u Krakovu podstiče poljske medije da pišu o ukrajinskim izbeglicama koje se "vraćaju u svoju zemlju i obnavljaju je", objavljeno je u sredu. Vašington nudi 50.000 dolara za projekat koji traje godinu dana.

Projekat "promocije izveštavanja u Poljskoj od strane predstavnika lokalnih i regionalnih medija o pričama u Ukrajini" prvi je primetio Telegram kanal sa sedištem u Belorusiji. Može se naći na sajtu ambasade SAD u Poljskoj, pod oznakom WAW-NOFO-FY23-05.

Nije jasno kada je poziv prvobitno objavljen. Međutim, rok za predaju radova je do petka, 15. septembra.

Kako se navodi u objavi, cilj je "promovisanje detaljnog izveštavanja lokalnih i regionalnih poljskih medija o povratku ukrajinskih porodica iz Poljske u Ukrajinu i njihovim naporima za društvenu i fizičku obnovu, posebno onih izgrađenih na partnerstvu između Poljaka i Ukrajinaca".

Članci bi trebalo da dovedu do "razumevanje izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju Ukrajinci od strane (poljske) javnosti", kao i stvaranja interesovanja za ukrajinske "napore da se vrate u svoju zemlju i obnove je" i "trajni uticaj podrške koju poljsko društvo pruža ukrajinskim izbeglicama".

U pozivu se sugeriše da bi sprovođenje projekta zapravo bilo dati poljskim nevladinim organizacijama, dok bi osoblje američke ambasade imalo "značajno učešće u primeni granta, uključujući pregled i odobravanje izbora učesnika, trenera i odluka o dodeli u okviru projekta".

Nevladine organizacije bi dobile grant u iznosu od 50.000 dolara, a zatim bi poljski novinari konkurisali za deo novca. Ambasada bi procenjivala njihov uspeh na osnovu "kvaliteta i dometa sačinjenih izveštaja".

Projekat takođe uključuje najmanje jednu radionicu koja podučava novinare "kulturno osetljivom načinu izveštavanja i o tome kako da kreiraju ubedljive priče u ovom kontekstu", koju sprovode "stručnjaci za koji spajaju znanja o mentalnom zdravlju i novinarstvu u ratnim zonama" sa drugim relevantnim iskustvima.

Predviđeno je da projekat traje godinu dana, iako Vašington zadržava pravo da to produži ako se proceni da je to "u najboljem interesu Stejt departmenta SAD".

Procenjuje se da u Poljskoj trenutno boravi oko milion ukrajinskih izbeglica. Nekoliko istraživanja onih koji su se nastanili u zemljama EU pokazuju da više od 40 odsto njih ne namerava da se vrati čak i ako se sukob sa Rusijom okonča.

Varšava je navodno već počela da vraća vojno sposobne muškarce, iako su druge članice EU to odbile pozivajući se na ljudska prava.

image