Svet

Mali, Burkina Faso i Niger stvaraju novi vojni savez

Tri prijateljske vlade u Zapadnoj Africi formalizuju svoju vojnu saradnju
Mali, Burkina Faso i Niger stvaraju novi vojni savez© Tanjug/AP Photo/Kilaye Bationo

Lideri Malija, Burkine Faso i Nigera potpisali su povelju kojom se osniva savez država Sahela, koji za cilj ima "stvaranje arhitekture kolektivne bezbednosti", objavio je predsednik prelaznih vlasti Malija Asimi Goita na društvenoj mreži Iks.

"Danas sam, zajedno sa šefovima država Burkine Faso i Nigera, potpisao Povelju Liptako-Gurma kojom se osniva Savez država Sahela, sa ciljem kreiranja arhitekture kolektivne bezbednosti i međusobne pomoći, za dobrobit naših naroda", napisao je on, prenose "RIA Novosti".

Goita je na vlast u Maliju došao nakon vojnog puča u maju 2021. godine, kada su uhapšeni prelazni predsednik te zemlje Ba Ndau i premijer Moktar Uane.

Aktuelna vlada u Burkini Faso, koje predvodi kapetan Ibrahim Traore, došla je na vlast nakon vojnog udara u septembru 2022. godine, kada je srušena prethodna vojna hunta na čijem čelu se nalazi pukovnik Pol-Anri Sandago Daimba.

I u Nigeru je na vlasti vojna hunta, koja je srušila dotadašnjeg predsednika Mohameda Bazuma u puču krajem jula 2023. godine. 

image