Svet

"Global tajms": Amerika namerno demonizuje odnose Kine i Rusije

Ovo je tipičan narativ "novog hladnog rata", piše "Global tajms"
"Global tajms": Amerika namerno demonizuje odnose Kine i Rusijewww.globallookpress.com © Leonid Faerberg

Na poziv sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa, ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji boravi u poseti Rusiji koja traje od 18. do 21. septembra gde prisustvuje 18. rundi kinesko-ruskih strateških bezbednosnih konsultacija.

Od uspostavljanja mehanizama strateških bezbednosnih konsultacija Kine i Rusije 2005. godine na inicijativu lidera dve zemlje, konsultacije se u principu održavaju svake godine, ali su datumi fleksibilni.

Ovo je primer mehanizama komunikacije na visokom nivou između Kine i Rusije, a postoji mnogo sličnih mehanizama, piše "Global tajms".

Pitanje šta je fokus konsultacija je privuklo veliku pažnju, posebno u ovom izuzetno složenom međunarodnom okruženju koje uključuje dugogodišnju krizu u Ukrajini, neobične akcije SAD, Japana i Južne Koreje u regionu severoistočne Azije, kolektivni uspon privreda u usponu koje zahtevaju pravedniji međunarodni poredak i još mnogo toga.

U mnogim ovim oblastima Kina i Rusija kao dve globalne sile igraju ključnu ulogu. Odnos Moskve i Pekinga će u izvesnom smislu suštinski uticati na mir i stabilnost, ne samo u regionu, već i na čitavu međunarodnu zajednicu.

Ove konsultacije koje se održavaju odmah nakon što je kineski zvaničnik imao sastanke sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivanom na Malti 16. i 17. septembra, privukle su veću pažnju zapadnih medija.

Pojedini su iskoristili slučajni tajming nedavne posete severnokorejskog lidera Rusiji kao gorivo za promovisanje osovine Kina-Rusija-Severna Koreja.

Ovo je tipičan narativ "novog hladnog rata", piše "Global tajms".

Odnosi Kine i Rusije su ozbiljno stigmatizovani kod zapadnih medija i to je postalo sve očigledniji i jasniji deo strategije javnog mnjenja zapadnih zemalja ili "kognitivnog rata".

Oni imaju za cilj da prikažu Kinu, Rusiju i druge zemlje poput Severne Koreje, koje se suočavaju sa potiskivanjem sa Zapada, kao kolektivnu osovinu moći koja navodno preti takozvanom "slobodnom svetu".

U okviru ovog narativa, svaka interakcija između Kine i Rusije, Kine i Severne Koreje i Rusije i Severne Koreje je označena kao napor da se ta osovina ojača, kao da je u pitanju neka zavera protiv SAD.

"Ovo je psihološka bolest. Koren problema leži u pokušaju Vašingtona da uvede 'novi hladni rat' u severoistočnu Aziju. Kao rezultat, Vašington se oseća nesigurno i pokušava da projektuje sopstvene postupke na druge, što dovodi do apsurdnih zaključaka", piše "Global tajms".

Dodaje se da opisi poput "osovina", "grupa" i "savez" ne odgovaraju istini, te da Kina vodi nezavisnu i miroljubivu spoljnu politiku koju naglašava u svojim diplomatskim odnosima u paroli "partnerstvo pre nego savezništvo".

Takođe, Kina praktikuje sveobuhvatnu diplomatiju sa ciljem da mirno koegzistira i ostvari saradnju sa svim državama sveta.

SAD i nekoliko zapadnih zemalja jača svoju grupnu politiku i upuštaju se u taborsku konfrontaciju. Da bi opravdali ovakvo ponašanje koje nije popularno u međunarodnoj zajednici, pokušavaju da stvore suprotstavljenu grupu, a mediji se ponašaju kao avangarda.

Kineska diplomatija se odlučno protivi takvoj stigmatizaciji i demonizaciji, piše "Global tajms". Peking dodaje da uporno promoviše odnose sa bilo kojom prijateljskom zemljom, posebno odnose Kine i Rusije i neće biti ograničeni zlonamernom spoljnom retorikom.

Sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije za novu eru između Kine i Rusije ima snažnu unutrašnju pokretačku snagu. Složene promene u međunarodnoj situaciji i obrazac služe kao spoljni ambijent za jačanje strateške koordinacije i praktične saradnje Kine i Rusije.

"Stabilni, predvidljivi i kontinuirano unapređeni odnosi Kine i Rusije važni su za obe zemlje i svet", piše "Global tajms".

Dodaje se da je kineska diplomatija spremna da posveti više energije i resursa za jačanje, konsolidaciju i dalji razvoj bilateralnih odnosa, poput odnosa Kine i Rusije.

U pitanju su velike zemlje sa našom strateškom autonomijom, a njihove interakcije su otvorene i izvan granica, što nikako neće podleći uticaju Vašingtona.

Savetuje se da oni koji su zauzeti spekulisanjem o "tajnim poslovima" između Kine i Rusije treba da provedu neko vreme kako bi shvatili kakva bi interakcija između velikih zemlja zapravo trebalo da bude, umesto da se bave raznim pretpostavkama, zaključuje "Global tajms".

image