Svet

Južna Koreja nezadovoljna zbog susreta Putina i Kim Džong Una: Odustanite od vojne saradnje

Poslednji događaji negativno su uticali na južnokorejsko-ruske odnose, poručuju iz Seula
Južna Koreja nezadovoljna zbog susreta Putina i Kim Džong Una: Odustanite od vojne saradnjewww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Južna Koreja danas je pozvala na razgovor ambasadora Rusije u toj zemlji i zatražila prekid vojne saradnje Ruske Federacije i Severne Koreje, javljaju "Izvestija" na Telegramu. 

Kako prenose ruski mediji, razlog je jačanje saradnje Moskve i Pjongjanga, nakon što je lider Severne Koreje prošle nedelje po prvi put od 2019. godine otputovao u međunarodnu posetu nekoj zemlji, i to baš u Rusiju.

Na kraju posete, severnokorejski mediji preneli su zahvalnost državnog vrha za toplu dobrodošlicu njihovoj delegaciji i tom prilikom istakli da će ova poseta ostati zabeležena u istoriji Severne Koreje kao susret koji je ojačao veze Moskve i Pjongjanga. 

Ruski ambasador je, kako prenose "RIA Novosti", "pažljivo čuo" šta Seul ima da kaže, nakon čega je obećao da će ovu poruku preneti Moskvi. 

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje iskazalo je ruskom diplomati čvrst stav Seula povodom nedavnih razgovora o saradnji Moskve i Pjongjanga, zatraživši od Moskve da poštuje rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Poslednji događaji negativno su uticali na južnokorejsko-ruske odnose, poručuju iz Seula. 

image