Svet

Florijan Filipo pozvao EU da se "otarase" Ursule zbog okrivljivanja Rusije za Hirošimu

Ovako pokušavaju da manipulišu ljudima, navodeći ih da veruju da je bombu na Hirošimu (i Nagasaki) bacila Rusija, a ne Amerika, ocenio je francuski političar
Florijan Filipo pozvao EU da se "otarase" Ursule zbog okrivljivanja Rusije za Hirošimu© Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pokušava da manipuliše javnim mnjenjem kada govori o nuklearnom bombardovanju Hirošime, napisao je na društvenoj mreži "Iks" francuski političar Florijan Filipo.

"Ovako pokušavaju da manipulišu ljudima, navodeći ih da veruju da je bombu na Hirošimu (i Nagasaki) bacila Rusija, a ne Amerika. Ursule se treba otarasiti", ocenio je on.

Filipo je naglasio da su takve izjave neprihvatljive.

Naime, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uručila je juče nagrade Atlantskog saveta, poznatog američkog analitičkog centra pri NATO koji, kako navodi portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, promoviše ideje evroatlantizama, ali je takođe specijalizovan i za generisanje rusofobnih, antiruskih ideja.

Dok je uručivala nagradu jednom od ovogodišnjih laureata, japanskom premijeru Fumiju Kišidi, Fon der Lajen je održala govor u kom je pohvalila je šefa japanske vlade za podršku režimu u Kijevu i borbu protiv Rusije i podsetila da je njegova porodica podnela žrtve tokom nuklearnog bombardovanja Hirošime 1945. godine.

"Odvratno je i opasno kako Ursula fon der Lajen laže i prebacuje na Rusiju odgovornost za nuklearni napad na Hirošimu", poručila je Zaharova.

image