Svet

Hanter Bajden tuži bivšeg Trampovog advokata Rudija Đulijanija zbog "laptopa iz pakla"

Sin predsednika SAD podneo je tužbu u saveznom sudu u Los Anđelesu tvrdeći da je povređena njegova "digitalna privatnost", ali i da su podaci s njegovog laptopa izmenjeni pre nego što su kopirani i poslati Đulijaniju
Hanter Bajden tuži bivšeg Trampovog advokata Rudija Đulijanija zbog "laptopa iz pakla"Getty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images

Hanter Bajden je tužio bivšeg advokata nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa – Rudija Đulijanija, njegove kompanije i još jednog advokata zbog navodne kompjuterske prevare i pristupa podacima s takozvanog "laptopa iz pakla" za koji se tvrdi da ga je Bajden ostavio u servisu u Delaveru, prenosi Si-En-Bi-Si.

Sin američkog lidera Džozefa Bajdena već nekoliko godina je meta napada Đulijanija, republikanskih članova Kongresa i konzervativnih medija zbog kompromitujućeg sadržaja tog računara.

Tvrdnje da je predsednik Bajden na koruptivan način bio umešan u unosne poslove svog sina, a koje su delimično zasnovane na informacijama s laptopa, u fokusu su istrage o opozivu demokratskog predsednika koju je pokrenuo odbor Predstavničkog doma pod vođstvom Republikanske partije.

Tužba Hantera Bajdena u saveznom sudu u Los Anđelesu navodi kao optuženog i Roberta Kostela, advokata i bivšeg saveznog tužioca koji je ranije zastupao Đulijanija.

"Optuženi su odgovorni za ‘potpuno uništenje’ digitalne privatnosti tužioca. Oni su takođe među onima koji su prvenstveno odgovorni za ‘potpuno uništenje’ podataka tužioca", navodi se u tužbi mlađeg Bajdena.

U tužbi takođe piše da su Bajdenovi podaci obrađivani, izmenjeni i oštećeni pre nego što su kopirani i poslati Đulijaniju i Kostelu.

Hanter Bajden je ovog meseca optužen u saveznom sudu u Delaveru za nekoliko krivičnih prijava u vezi s njegovom kupovinom i posedovanjem pištolja, dok je bio korisnik ilegalnih droga. Ranije je optužen po dve tačke za neplaćanje federalnog poreza na dohodak 2017. i 2018. godine.

Prošle nedelje Bajden je tužio poresku upravu zbog, kako je naveo, "nezakonitog otkrivanja poverljivih informacija o poreskoj prijavi" od strane agenata Poreske uprave koji su te informacije otkrili medijima, da bi ga osramotili.

image