Svet

Najvažniji zadatak Bajdenove kampanje: Kako da se ne saplete u javnosti

Demokrate progoni košmar da će se aktuelni predsednik SAD okliznuti nekoliko nedelja pre izbora u novembru 2024. godine
Najvažniji zadatak Bajdenove kampanje: Kako da se ne saplete u javnosti© Photo by Sean Gallup/Getty Images

Predsednik SAD Džozef Bajden i njegova administracija rade na ključnom projektu njegove predstojeće kampanje za reizbor - osigurati da se ne saplete u javnosti.  

Kako piše američki "Aksios", kako bi umirili glasače koji su duboko zabrinuti zbog starosti osamdesetogodišnjeg Bajdena i njegove (ne)sposobnosti da obavlja funkciju šefa države, predsednikov tim je preduzeo dodatne korake da ga spreči da se spotakne u javnosti.

Bajden je, kako podsećaju, sa fizioterapeutom radio vežbe za poboljšanje ravnoteže još u novembru 2021.

Od kada se spotaknuo u junu u poseti Vazduhoplovnoj akademiji, Bajden je češće nosio patike i koristio je kratke stepenice kako bi ulazio i izlazio iz aviona.  

Demokrate, uključujući i pojedine članove administracije, uplašene su da će se Bajden okliznuti, a najgori scenarijo bi bio da se to dogodi nekoliko nedelja pre izbora u novembru 2024. godine, piše "Aksios" i navodi da neki visoki zvaničnici Bajdenove administracije kritikuju Bajdenov izborni štab primećujući da se čini da predsednik često ne zna u kom pravcu da ide nakon što govori na podijumu.

Bajdenov lekar je, kako navode, preporučio vežbe za ravnotežu, koje je nazvao "manevri za održavanje sposobnosti percepcije prostora".

"Nikada nisam čuo za taj termin. To nije klinički termin u standardnoj upotrebi", rekao je profesor Džejms Gordon, vanredni dekan i predsedavajući Odeljenja za biokineziologiju i fizikalnu terapiju na Univerzitetu Južne Kalifornije za "Aksios".

Nedavne ankete su pokazale da je Bajdenova starost jedna od glavnih prepreka ka njegovom novom mandatu. 

Tri četvrtine Amerikanaca smatra Bajdena prestarim za obavljanje funkcije šefa SAD.

Bajdenov tim se nada da će ismevanja zbog kraćih stepenica i nošenja patika biti vredna ukoliko uspeju da izbegnu još jedno javno posrtanje i milijarde naslova "Predsednik SAD pao - ponovo" širom sveta.

Međutim, ostaje da vidimo na koji način će sprečiti osamdesetogodišnjaka da zaboravlja u kom se delu sveta obraća, da govori nepovezane rečenice i meša Kinu i Kanadu, ragbiste i britanske specijalce.

image