Svet

"Politiko": EU povećava troškove za odbranu, strahuju od Rusije

Evropska unija planira da razvije tehnološku i industrijsku bazu u zemljama članicama, uključujući i povećanje investicija
"Politiko": EU povećava troškove za odbranu, strahuju od Rusijewww.globallookpress.com © IMAGO/Christoph Hardt

Evropska unija planira da poveća svoj odbrambeni potencijal kako bi mogla da se suprotstavi Rusiji, piše list "Politiko", pozivajući se na nacrt deklaracije predstojećeg samita te organizacije u Španiji.

"EU namerava da poveća svoj odbrambeni potencijal kako bi se suprotstavila Rusiji u opasnom globalnom okruženju", navodi se u deklaraciji.

Kako piše "Politiko", u dokumentu se navodi da Evropska unija planira da razvije tehnološku i industrijsku bazu u zemljama članicama, uključujući i povećanje investicija.

EU takođe planira da se pripremi za dalje proširenje, koje će ojačati "evropski suverenitet i predstavljati geostratešku investiciju u mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet na tom kontinentu".

Prethodno je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit izvestila da Alijansa planira da poveća proizvodnju municije za  Ukrajinu i druge članice organizacije, koje su prebacile značajan deo sopstvenog naoružanja u Kijev.

"Tako je NATO počeo da radi na onome što mi nazivamo akcionim planom za povećanje odbrane, fokusirajući se na nedostatak municije i za Ukrajince i za neke članice NATO-a koje su pomagale Ukrajini, što je dovelo do njihove nestašice", kazala je Smit.

Kako je ranije saopšteno, samit Evropske političke zajednice biće održan u španskom gradu Granada 5. oktobra.

Stalni predstavnik Rusije pri EU Kiril Logvinov rekao je ranije da će neplanirani troškovi za odbranu, uključujući pomoć Ukrajini, primorati EU da ublaži svoje ambicije u drugim oblastima koje su joj važne.

image