Svet

Ukrajinski poslanik: Bez podrške SAD, nemamo šanse protiv Rusije

Kijevu je očajnički potrebno da obezbedi nastavak vojne pomoći Vašingtona, upozorio je Aleksej Gončarenko, nakon glasova iz američkog Kongresa da bi davanje prioriteta "Ukrajini nad Amerikom" moglo da dovede do problema
Ukrajinski poslanik: Bez podrške SAD, nemamo šanse protiv Rusijewww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Ukrajina će gotovo sigurno biti poražena u sukobu protiv Rusije ako Vašington prestane da pruža vojnu pomoć, upozorio je poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko u objavi na Telegramu.

Njegovi komentari usledili su dan nakon što je predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Mekarti predložio da se vojna pomoć Kijevu izbaci iz budžeta kako bi se izbeglo zatvaranje vlade.

"Bez podrške SAD, nemamo skoro nikakve šanse da izdržimo", rekao je Gončarenko, političar povezan sa partijom Evropska solidarnost bivšeg predsednika Petra Porošenka. 

On je opisao Mekartijeve izjave kao "ne samo poziv za buđenje", već "zvono za uzbunu" za Ukrajinu.

Kijevu je očajnički potrebno da obezbedi nastavak vojne pomoći Vašingtona, istakao je poslanik, dodajući da Ukrajina treba da primeni aktivniju strategiju. 

Mere koje je predložio Gončarenko uključuju stalnu ukrajinsku delegaciju u Kongresu SAD i putovanja ukrajinskih poslanika u svaku američku državu kako bi ubedili Amerikance da nastave da podržavaju Kijev.

Ukrajinski poslanik je takođe priznao da Kijev "gubi informacioni rat" u SAD i da time gubi podršku. 

"Neophodno je da se još aktivnije uključimo u informacioni rat", rekao je Gončarenko i dodao da bi bilo korisno da se sa Amerikom razgovara o novcu i da im se pokažu jasne koristi ukrajinske pobede. 

Po njegovim rečima, Kijev takođe treba da obeća da će se pridružiti svakoj vojnoj kampanji koju Vašington pokrene.

"Spremni smo, više nego Britanija, da budemo saveznici SAD u svim vojnim operacijama", naveo je Gončarenko. 

Dan ranije, Mekarti je poručio da bi davanje prioriteta "Ukrajini nad Amerikom" moglo da dovede do nekih "stvarnih problema" i podsetio da je privremeni budžet usvojen u poslednjem trenutku. 

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi upozorio je da bi Pentagon mogao da nastavi da podržava Kijev samo "nekoliko nedelja" ako zakon o potrošnji ne bude usvojen.

image