Svet

Makarti uskratio Zelenskom obraćanje u Predstavničkom domu SAD

Umesto toga, poslanici će moći da slušaju izlaganje ukrajinskog predsednika u Nacionalnom arhivu na događaju koji organizuje Ukrajinski kokus Kongresa
Makarti uskratio Zelenskom obraćanje u Predstavničkom domu SADGetty © Alex Wong/Getty Images

Predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti odlučio je da ne dozvoli ukrajinskom predsedniku da se obrati donjem domu Kongresa SAD.

Vrhovni poslanik republikanaca će umesto toga održati privatni sastanak sa Zelenskim, piše "Njujork tajms".

Poslanici koji žele da čuju ukrajinskog lidera moći će to da učine u Nacionalnom arhivu, na događaju koji organizuje Ukrajinski kokus Kongresa.

Sa druge strane, Senat je prihvatio zahtev Zelenskog za gostovanje.

Zelenski je ove nedelje otputovao u SAD kako bi održao govor u Generalnoj skupštini UN i pozvao američke zvaničnike da nastave sa podrškom Kijeva.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je od Kongresa da odobri dodatnih 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini, a Zelenski se nadao da će njegov lični apel olakšati usvajanje ovog predloga.

Dok se republikanska stranka i dalje načelno zalaže za nastavak podrške Ukrajini u sukobu protiv Rusije, sve su češći znaci nezadovoljstva trenutnim nivoom pomoći.

"Trenutno nema novca za Ukrajinu u Predstavničkom domu. Prosto ga nema", rekao je poslanik Bajron Donalds iz Floride pred posetu Zelenskog.

Kako je rekao, SAD bi slanjem dodatnog novca u Ukrajinu potkradala sopstvenu budućnost.

"Da budem iskren, imamo deficit od dva biliona dolara. Koliko god novca da damo Ukrajini, mi ga uzimamo od svoje budućnosti", rekao je ovaj poslanik istakavši da sada "nije dobro vreme" za posetu Zelenskog.

Makarti je takođe kritikovao trenutnu stopu vojne pomoći Ukrajini, zapitavši se: "Ko odgovara za novac koji smo već poslali? Koji je plan za pobedu? Mislim da je to ono što američka javnost želi da zna."

Promena raspoloženja po pitanju Ukrajine u SAD takođe je podstaknuta brigom o korupciji u Ukrajini.

U nedeljama koje su prethodile njegovom putu u Njujork, Zelenski je smenio svog ministra odbrane Alekseja Reznjikova, za kog se smatralo da se ne bavi dovoljno korupcijom u svom resoru.

Rojters je ranije ove nedelje preneo navode ukrajinskog građevinskog rukovodioca, koji je optužio Olega Tatarova, sada višeg pomoćnika predsednika za sprovođenje zakona, da poseduje dokaze o podmićivanju vlasti.

Tatarov je odbacio optužbe kao politički motivisane.

image
VV inauguration
banner