Svet

Gerijatrija na vlasti: Problem o kom ni demokrate ni republikanci ne žele da pričaju

Glavni republikanac u Senatu Mič Mekonel (81) imao je više gafova, ali demokrate ne žele da dovode u pitanje njegove godine kada je Džozef Bajden (80) najstariji američki predsednik
Gerijatrija na vlasti: Problem o kom ni demokrate ni republikanci ne žele da pričajuGetty © Chip Somodevilla / Staff

Pitanje je bilo jednostavno: šta mislite o kandidaturi za reizbor 2026. godine? "Oh", rekao je Mič Mekonel s polusmehom, potom je promrmljao a onda zaćutao. Najmoćniji republikanac u američkom Senatu zurio je u prazno i ništa nije rekao duže od 30 sekundi.

Bio je to drugi put za nešto više od mesec dana da se 81-godišnji Mekonel "izgubio" dok je razgovarao sa novinarima. Pa ipak, iz Demokratske stranke nije stigao zahtev da se povuče.

Pitanje godina oba partijska establišmenta u Americi imaju razloga da izbegavaju, piše "Gardijan".

Demokrata Džozef Bajden (80) najstariji je predsednik u američkoj istoriji. Republikanac Donald Tramp (77) drugi je najstariji i aktuelni kandidat za nominaciju stranke 2024. Senat, prosečne starosti 64 godine, ima jedno od najstarijih parlamentalnih tela na svetu. Nije ni čudo što suočavanje sa odlaskom Amerike u gerontokratiju nije na vrhu njenog dnevnog reda.

"Demokrate su ćutale o Mekonelu jer znaju da njihovu partiju vodi neko ko ima iste probleme kao i Mekonel", kaže Frenk Lunc, politički konsultant koji je radio na mnogim republikanskim kampanjama.

Ako pobedi na reizboru, Bajden bi do kraja svog drugog mandata imao 86 godina; nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da više od tri od četiri Amerikanca misli da bi on bio prestar da bi bio efikasan.

Kongresni lekar je dozvolio Mekonelu – koji se sapleo u martu i hospitalizovan je zbog potresa mozga i manjeg preloma rebra – da nastavi sa svojim dužnostima. Ali posmatrači sve više dovode u pitanje osmogodišnju vladavinu Vašingtona.

"Kao da obe stranke vode oronuli lideri", kaže Lari Džejkobs, direktor Centra za proučavanje politike i upravljanja na Univerzitetu Minesota.

Nekih "disidenata" ipak ima. Din Filips, demokratski kongresmen iz Minesote, pozvao je predsednika da se povuče zbog slabog rejtinga i starosti. "Za ime Boga, porodica, prijatelji i osoblje senatora Mekonela čine njima i našoj zemlji ogromnu medveđu uslugu. Vreme je za ograničenja mandata za Kongres i Vrhovni sud, i za neku osnovnu ljudsku pristojnost", naveo je on na Iksu, ranije poznatom kao Tviter.

U međuvremenu, republikanski kandidati za predsednika kao što su Niki Hejli (51), bivša guvernerka Južne Karoline, i Vivek Ramasvami, 38-godišnji biotehnološki preduzetnik, pozvali su na promenu generacija.

Hejli, koja je pozvala na testove mentalne sposobnosti za kandidate starije od 75 godina, rekla je za "Foks": "Senat je trenutno najprivilegovaniji starački dom u zemlji. Mič Mekonel je uradio neke velike stvari i zaslužuje priznanje. Ali morate znati kada da odete."

Šest od 10 Amerikanaca reklo je u anketi Rojters/Ipsos prošlog novembra da su veoma ili donekle zabrinuti što su članovi Kongresa prestari da bi predstavljali američki narod.

Najstarija aktuelna senatorka Dajan Fajnštajn iz Kalifornije ima 90 godina i bila je odsutna mesecima ranije ove godine zbog slabog zdravlja. Obećala je da će se penzionisati na kraju svog mandata sledeće godine. Senator Berni Sanders, glas naprednjaka na prethodna dva demokratska izbora, sledeće nedelje puni 82 godine. Senator Čak Grasli iz Ajove puni 90 godina kasnije ovog meseca.

Revanš između Bajdena i Trampa izgleda kao najverovatniji scenario sledeće godine.

image