Svet

Makarti protiv dodatnog slanja novca Ukrajini: Lindzi želi da potroši novac na svaki rat na svetu

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa istakao je da podržava ratne napore Ukrajine, ali da se protivi pokušajima republikanskog senatora Lindzija Grejema da zaobiđe ograničenja potrošnje na odbranu
Makarti protiv dodatnog slanja novca Ukrajini: Lindzi želi da potroši novac na svaki rat na svetu© Rod Lamkey/Keystone Press Agency

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti negodovao je zbog predloga kolega iz Republikanske stranke da se ubrza finansijska pomoć Ukrajini.

Ujedno je obećao da će blokirati svaki nacrt zakona kojim se potkopavaju nova ograničenja vezana za američku potrošnju.

Kalifornijski republikanac rekao je da ne isključuje mogućnost dodatnog finansiranja Ukrajine, ali njegovi komentari izazivaju skepticizam u trenutku kada sukob ulazi u novu kritičnu fazu, piše Blumberg.

Makartijev stav, koji bi mu mogao pomoći da uguši nezadovoljstvo na svom fiskalno-konzervativnom desnom krilu, dolazi samo nekoliko sati nakon što je ogromna eksplozija brane u Ukrajini izazvala ekološku katastrofu.

Ukrajina je okrivila Rusiju za eksploziju, koju je predsednik Vladimir Zelenski nazvao "najvećom ekološkom katastrofom koju je prouzrokovao čovek u Evropi u poslednjih nekoliko decenija". Kremlj je negirao odgovornost.

Makarti je istakao da podržava ratne napore Ukrajine, ali da se protivi pokušajima republikanskog senatora Lindzija Grejema da zaobiđe ograničenja potrošnje na odbranu koja su uvedena dogovoru o ograničenju duga koji je Kongres usvojio prošle nedelje.

"Lindzi želi da potroši novac na svaki rat na svetu", rekao je predsedavajući Predstavničkog doma.

On je upozorio da će svaki zahtev da se obezbedi više sredstava za Ukrajinu biti pažljivo ispitan, ali nije precizirao pod kojim okolnostima će Predstavnički dom razmotriti hitno finansiranje Ukrajine.

"Ne možete samo da bacate novac i da govorite kako je nekome potreban. Šta je sa novcem koji smo već potrošili? Čemu služi novac i šta je pobeda", upitao je Mekarti.

image