Svet

Moldavija odustala od ruskog gasa

Kišinjev više neće kupovati gas od "Gasproma", izjavio je ministar energetike Viktor Parlikov
Moldavija odustala od ruskog gasa© Sean Gallup/Getty Images

Moldavija više neće kupovati gas od ruskog "Gasproma", pošto je uspela da kupi gorivo na evropskom tržištu, saopštio je ministar energetike te zemlje Viktor Parlikov, prenose "RIA Novosti".

"Više nećemo kupovati prirodni gas od 'Gasproma' za teritoriju koju kontrolišu ustavne vlasti", rekao je Parlikov, obraćajući se na Evroatlantskom forumu za održivost.

Parlikov je napomenuo da je Moldavija uspela da dobije gas iz alternativnih izvora kupovinom na evropskom tržištu, kao i da je gorivo kupljeno "po nižoj ceni od one koja je propisana ugovorom sa 'Gaspromom'".

Podsetimo, moldavske vlasti su se u oktobru 2021. dogovorile sa "Gaspromom" da produže ugovor o isporuci gasa, uz reviziju duga kompanije "Moldovagaz" u 2022 godini. 

"Gasprom" je saopštio da zadržava pravo da potpuno obustavi isporuke gasa Kišinjevu zbog grubog kršenja rokova za zaključivanje sporazuma o izmirenju istorijskog duga.

Naime, u Moldaviji je na snazi vanredno stanje koje je proglašeno, između ostalog, i zbog energetske krize koja je nastala zbog problema sa nestašicom gasa i naglog rasta cena energenata.

Kompanija "Moldovagaz" od decembra prošle godine dobija gas iz dva izvora – od državnog preduzeća "Energokom" i ruskog "Gasproma".

Ruski gas se šalje u Pridnjestrovlje, a ostatak Moldavije koristi gas iz rezervi.

image