Svet

"Provokativne akcije protiv Rusije": Pentagon održao nekonvencionalnu vežbu na Arktiku

Namerno pokušavamo da budemo provokativni bez eskalacije, rekao je potpukovnik Evropske komande za specijalne operacije Lorens Melnikov
"Provokativne akcije protiv Rusije": Pentagon održao nekonvencionalnu vežbu na Arktikuwww.globallookpress.com © U.S. Air Force/Keystone Press Agency

Američke snage za specijalne operacije izvele su vežbu bacanja rakete dugog dometa iznad Arktika, nazvavši taj čin "provokativnim" akcijama protiv Rusije, navodi vojni list Pentagona "Stars end strajps".

"Namerno pokušavamo da budemo provokativni bez eskalacije. Prikazivanjem poboljšanih sposobnosti saveznika pokušavamo da obuzdamo rusku agresiju i ekspanzivno ponašanje", rekao je potpukovnik Lorens Melnikov iz američke Komande za specijalne operacije u Evropi.

Američke snage koje su u sredu letele iznad Arktika izbacile su raketu dugog dometa sa zadnjeg dela aviona C-130, bacivši je padobranom pre nego što je eksplodirala ka svom cilju u daljini.

To je, zapravo, bila prva demonstracija eksperimentalnog programa "Repid dragon" (Brzi zmaj) u Evropi, koji koristi standardne procedure za lansiranje krstarećih raketa vazduh-zemlja. Tokom vežbe, američke snage koristile su norveški poligon izvan Arktičkog kruga, a domet korišćenih projektila je do 1,9 hiljada kilometara.

"Stars end strajps" navodi da je ideja vežbe testiranje taktike odbrane u slučaju napada na koncentracije snaga, kao što je NATO baza Ramštajn.

NATO stvara sistem kolektivne odbrane u blizini ruskih granica

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je ranije ovog meseca rekao da je je multinacionalna grupacija NATO-a od februara porasla 2,5 puta uz učešće trupa neregionalnih članica alijanse.

Napomenuo je da je u istočnoj i centralnoj Evropi, kao i u baltičkim državama, Alijansa rasporedila oružane formacije zemalja iz drugih regiona. Osim toga, nove multinacionalne bataljonske taktičke grupe nalaziće se u Bugarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Zbog ovih akcija, broj pripadnika NATO grupacija je od februara 2022. porastao dva i po puta i sada broji više od 30.000 ljudi. Istovremeno, snage Alijanse u regionu mogu dodatno da se uvećaju u bliskoj budućnosti.

"Alijansa namerava da pređe sa 'obuzdavanja Rusije putem stalnog prisustva' na stvaranje celovitog sistema kolektivne odbrane na istočnom krilu, u blizini naših granica", rekao je tada ruski ministar.

image