Svet

Bela kuća: Još nije odlučeno da drugi nosač aviona premestimo ka Izraelu

Nosač "Džeral Ford" je stacioniran u istočnom Medieranu, a "Dvajt Ajzenhauer" kreće ka zoni odgovornosti Evropske komande pentagona
Bela kuća: Još nije odlučeno da drugi nosač aviona premestimo ka Izraelu© US Navy/via Globallookpress.com

Sjedinjene Američke Države još nisu donele odluku o razmeštanju drugog nosača aviona na obalu Izraela, ali se on kreće preko Atlantika u Sredozemno more, kaže portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Nosač aviona "Džerald Ford" stacioniran je u istočnom Mediteranu, zajedno sa krstaricom sa navođenim raketama i nekoliko razarača, kako bi, kako objašnjava Bela kuća, odvratili radikalne snage u regionu od intervencije u sukobu u Pojasu Gaze.

"Video sam izveštaje u štampi da smo doneli konačnu odluku o razmeštanju drugog nosača aviona u istočnom Mediteranu. Nisu donete nikakve operativne odluke ove prirode, ali nosač aviona se kreće u tom pravcu", rekao je Kirbi.

U skladu sa ranije odobrenim planovima, kako je naveo portparol, nosač aviona "Dvajt Ajzenhauer" sa svojom udarnom grupom kreće u zonu odgovornosti Evropske komande Pentagona.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je upozorio da će koncentrisanje nosača aviona bliže granici Izraela, samo pogoršati situaciju

"Ne vidim smisao, šta SAD nameravaju da rade, da bombarduju Liban? Šta hoće da urade? Ili su jednostavno rešili nekoga da zaplaše? Ali tamo ima ljudi koji se više ničega ne plaše", istakao je Putin.

I predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je odluku SAD da nosač aviona pošalje bliže regionu Bliskog istoka, tvrdeći da to može dovesti do masakra.

"Šta američki nosač aviona radi u Izraelu? Šta će da uradi? Srušiće Gazu udarom na okolna područja i početi da pravi ozbiljne masakre'', rekao je Erdogan.

image