Svet

Henri Kisindžer o napadima Hamasa: Nemačka je pogrešila jer je pustila previše stranaca

Sukob u Ukrajini i napad Hamasa na Izrael, koji slave migranti u Berlinu, predstavljaju "fundamentalni napad na međunarodni sistem", smatra bivši američki državni sekretar
Henri Kisindžer o napadima Hamasa: Nemačka je pogrešila jer je pustila previše stranacawww.globallookpress.com © Leigh Vogel - Pool via CNP

U trenutku dok arapski imigranti u Berlinu pozdravljaju napade Hamasa na Izrael, bivši najviši američki diplomata Henri Kisindžer je izjavio da je masovna imigracija, koju je dopustila Nemačka, bila "velika greška".

"Bila je velika greška pustiti u Nemačku toliko ljudi koji pripadaju potpuno različitim kulturama, religijama i konceptima, jer to stvara grupu za pritisak unutar svake zemlje koja to dopusti", rekao je ovaj 100-godišnji bivši diplomata u intervjuu za nemačku televiziju "Velt" .

Kako smatra bivši američki državni sekretar, napad Hamasa na Izrael, koji se proslavlja na ulicama Berlina, pokazuje da je Nemačka "pustila previše stranaca u zemlju."

Kisindžer je rođen u Nemačkoj, iz koje je sa porodicom izbegao 1938. godine. Tokom Vijetnamskog rata on je postao glavni arhitekta američke spoljne politike.

Na pitanje kako je on doživeo napad Hamasa, rekao je da je to bilo "bolno".

U iznenadnom napadu, koji je počeo u subotu, pripadnici Hamasa iz Pojasa Gaze ubili su više od 1.200 Izraelaca i kidnapovali još na desetine. Hamas je ispalio rakete na mnoge gradove u Izarelu, uključujući i Tel Aviv i Jerusalim. Izrael je uzvratio "opsadom Gaze" i odgovorio vazdušnim napadima, ubijajući na stotine Palestinaca.

"Sukob na Bliskom istoku se lako može proširiti i na druge arapske zemalja pod pritiskom njihovog javnog mnjenja", upozorio je Kisindžer, ukazujući na pouke iz Jomkipurskog rata 1973. godine, tokom kojeg je arapska koalicija, predvođena Egiptom i Sirija, napala Izrael.

Pravi cilj Hamasa "može biti da mobilišu arapski svet protiv Izraela i napuste kolosek mirnih pregovora", rekao je Kisindžer.

Moguće je da će Izrael preduzeti akciju protiv Irana ukoliko smatra da je Teheran umešan u napad Hamasa, dodao je bivši visoki diplomata.

U širem smislu, kako smatra Kisindžer, sukob u Ukrajini i napad Hamasa na Izrael predstavljaju "fundamentalni napad na međunarodni sistem".

image