Svet

Liban najavio žalbu UN-u: Ubijen novinar u napadu Izraela

Novinar Rojtersa Isama Abdale stradao je dok je izveštavao iz južnog Libana o sukobu Izraela i Hamasa
Liban najavio žalbu UN-u: Ubijen novinar u napadu Izraela© Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Libansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će podneti žalbu Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog "namernog ubistva" novinara Rojtersa Isama Abdale u izraelskom raketiranju južnog Libana.

Abdala je danas sahranjen, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da njegova smrt ukazuje na ogroman rizik od toga da bi sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas mogao da se prelije i na Liban, prenosi Rojters.

Novinar britanske agencije je radio u blizini sela Alma el Šab, blizu libansko-izraelske granice, gde se se intenzivirali sukobi izraelske vojske i militnante grupe Hezbolah.

Reč je o prvom civilu koji je stradao u Libanu, od izbijanja rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, navodi Bi-Bi-Si.

Neposredno pre nego što je ubijen, Abdala je na Instagramu objavio sliku na kojoj se vidi kako nosi kacigu i zaštitni prsluk sa natpisom "PRES".

U izraelskom raketiranju povređeno je još šest novinara, uključujući novinare Rojtersa, Al Džazire i agencije Frans pres.

Jedan od njih je naveo da su novinarske ekipe snimale rakete iz pravca Izraela kada je jedna udarila novinara Rojtersa koji je sedeo na kamenom zidu u blizini.

Nekoliko sekundi kasnije, drugi projektil je pogodio automobil koji je koristila grupa novinara.

Portparol izraelske vojske Ričard Hekt rekao je da vojska "duboko žali zbog incidenta", kao i da ga "aktivno istražuje".

image