Svet

Bivši premijer Ukrajine: Ukrajinci masovno beže od mobilizacije, čak i invalidi

Ukrajinci počinju nešto da shvataju, a dokaz za to je da su kijevske vlasti za godinu dana izgubile poverenje polovine stanovnika, smatra Nikolaj Azarov
Bivši premijer Ukrajine: Ukrajinci masovno beže od mobilizacije, čak i invalidiwww.globallookpress.com © Alejandro MartÃ�Nez VÃ�Lez/Keystone Press Agency

Vojno sposobni muškarci koji imaju takozvane "bele karte", tačnije koji su proglašeni nesposobnim za služenje vojske, masovno napuštaju Ukrajinu, izjavio je bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov.

"Kada je kijevski režim u septembru najavio novi talas mobilizacije, vojno sposobni Ukrajinci sa 'belim kartama', proglašeni nesposobnim za služenje i skinuti sa vojne evidencije, masovno su požurili da napuste 'Majku Ukrajinu'. Za mesec dana, oko 20.000 je otišlo u inostranstvo", napisao je Azarov na Telegramu.

Kako je dodao, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je shvatio da "resursi" odlaze i da neće imati koga da regrutuje.

"Tajno su zabranili Državnoj graničnoj službi da pušta vojno sposobne muškarce koji nisu podložni na mobilizaciju u inostranstvu", objasnio je Azarov, napomenuvši da je ta zabrana u suprotnosti sa zakonodavstvom zemlje, koje omogućava osobama sa invaliditetom da pređu granicu tokom uvođenja vanrednog ili vanrednog stanja u Ukrajini.

Bivši premijer je dodao da su graničari prestali da daju dozvolu za izlazak, čak i sa svim potrebnim dokumentima. 

Prema njegovim rečima, građani se umesto toga upućuju na drugi lekarski pregled u teritorijalne regrutne centre, gde im se priznaje da su delimično sposobni i odvode ih na front. 

Kijevske vlasti za godinu dana izgubile poverenje polovine stanovnika

Azarov je naveo da su kijevske vlasti za godinu dana izgubile poverenje polovine stanovnika Ukrajine.

"Ukrajinci počinju nešto da shvataju. Ako je u avgustu 2022. godine, prema rezultatima istraživanja sociološke grupe 'Rejting', 69 odsto građana Ukrajine bilo uvereno da država uspešno ispunjava svoje obaveze prema ukrajinskim veteranima, sada je situacija potpuno drugačija", istakao je Azarov i dodao da se već u januaru 2023. poverenje Ukrajinaca smanjilo na 53 odsto.

Kako je naglasio, poverenje Ukrajinaca u vlast u septembru 2023. palo je na 33 odsto. Prema njegovim rečima, što duže Vladimir Zelenski odbija da reši sukob, to će se više "veterana" pojaviti u Ukrajini. 

"A sredstva iz budžeta, koji se gotovo u potpunosti sastoji od zapadnih kredita, za ove potrebe će jako nedostajati", zaključio je bivši premijer.

image