Svet

Profit ili zdravlje: EU odustaje od zabrane korišćenja toksičnih hemikalija

Zabrana štetnih hemikalija izbačena iz procurelih predloga zakona
Profit ili zdravlje: EU odustaje od zabrane korišćenja toksičnih hemikalijawww.globallookpress.com © Cfoto

EU je odustala od zabrane toksičnih hemikalija, koje se koriste u svakodnevnim potrošačkim proizvodima, pokazuju dokumenti koji su procurili, izveštava britanski "Gardijan".

Drugi odbačeni zakonski predlozi uključuju zabranu izvoza hemikalija iz Evrope, zabranu uzgoja životinja u kavezima, kao i okvir za održivi sistem ishrane, koji je Evropska komisija ranije opisala kao ključan u svojoj strategiji.

Svi ovi predlozi su izostali iz programa Evropske komisije za 2024. godinu u koji je "Gardijan" imao uvid i koji bi trebalo da bude objavljen danas.

Paket o energiji vetra i dalje je aktuelan, kao i proces za uspostavljanje klimatskih ciljeva do 2040. i paket za prilagođavanje klimatskim promenama.

Tatjana Santos, šefica za politike o hemikalijama u Evropskom birou za životnu sredinu (EEB), rekla je da je "Evropska komisija izdala evropske građane, zatvarajući oči pred hemijskim zagađenjem i favorizovanjem kratkoročnih interesa toksičnih industrija u odnosu na interese građana. Sada je jasno da je ovoj komisiji važniji profit hemijske industrije nego zdravlje Evropljana."

"Zeleni" ili toksični dogovor?

Takođe, Santosova je izjavila:"Evropski `zeleni dogovor` ostaće upamćen kao evropski toksični dogovor."

Kako tvrdi Evropska agencija za životnu sredinu, Evropa ima skoro 23 odsto novih slučajeva raka u svetu, iako čini samo šest odsto svetske populacije, i to zbog "hronične izloženosti nekim farmaceutskim proizvodima, zagađivačima i drugim kancerogenima na radnom mestu i životnoj sredini."

EU je 2020. objavila svoju strategiju za hemikalije, koja je pozvala na "zabranu najštetnijih hemikalija u potrošačkim proizvodima".

Takođe, EU se obavezala na "postepeno ukidanje upotrebe perfluoroalkilnih i polifluoroalkilnih supstanci (PFAS) u EU, osim ako je njihova upotreba neophodna."

Ove hemikalije se akumuliraju u prirodi i u ljudskom  telu, oštećujući endokrini, imuni i reproduktivni sistem. Te supstance se razgrađuju hiljadama godina, a zdravstveni troškovi koje one uzrokuju procenjuju se na 52 do 84 milijarde evra godišnje.

Zabrana je trebalo da ukloni hiljade najopasnijih proizvoda sa tržišta.

Ranije curenje planova EU za hemikalije pokazalo je da su ambicije bloka suočene sa intenzivnim pritiskom industrije, koju su podržali politički lideri EU, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Poslanik iz redova Zelenih Bas Ajkhaut je izjavio: "Jasno da ova Komisija nema želju da revidira uredbe, pa neka to bude pitanje za izbore u junu 2024. Mislim da mnogi građani žele zakon o hemikalijama i da će to biti deo narednih kampanja."

image