Svet

Šreder: SAD zabranile Ukrajini da ulazi u mirovne pregovore sa Rusijom

Na mirovnim pregovorima u martu 2022. u Istanbulu Ukrajinci su bili spremni da pregovaraju o miru, ali je u Vašingtonu odlučeno drugačije, kaže nekadašnji kancelar Nemačke
Šreder: SAD zabranile Ukrajini da ulazi u mirovne pregovore sa Rusijomwww.globallookpress.com © Belarusian Foreign Ministry

Sjedinjene Američke Države nisu dozvolile Ukrajini da nastavi mirovne pregovore sa Rusijom prošle godine, rekao je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder u intervjuu za "Berliner cajtung", prenose "RIA Novosti".

"Na mirovnim pregovorima u martu 2022. u Istanbulu sa Rustemom Umerovim (ukrajinskim ministrom odbrane), Ukrajinci nisu pristali na mir jer im nije bilo dozvoljeno", rekao je nemački političar.

Prema njegovim rečima, u početku su Ukrajinci bili prinuđeni da sa Vašingtonom razgovaraju o svim pitanjima vezanim za pregovore. Bivši kancelar je napomenuo da je u to vreme Kijev bio spreman da se odrekne članstva u NATO-u i da razgovara o Krimu.

"Ali na kraju se ništa nije dogodilo. Moj utisak: ništa nije moglo da se desi jer je sve ostalo odlučeno u Vašingtonu", dodao je Šreder.

Osim toga, evropske diplomate su podbacile, primetio je političar. Kao rezultat toga, Rusija će sada biti bliže povezana sa Kinom, što Zapad nije trebalo da dozvoli, zaključio je Šreder.

Kako je naglasio ruski predsednik Vladimir Putin, Moskva nastoji da okonča sukob u Ukrajini. Istovremeno, zapadne zemlje stalno govore o potrebi da se borba nastavi, povećaju zalihe naoružanja i obuče borci Oružanih snaga Ukrajine. Ruski lider je napomenuo da ako Ukrajina želi da započne dijalog, treba da poništi uredbu o zabrani pregovora.

Kremlj je ukazao da trenutno ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini krene u miroljubivijem pravcu. Apsolutni prioritet za Rusiju ostaje postizanje ciljeva Specijalne vojne operacije, što je u ovom trenutku moguće samo vojnim putem.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner