Svet

Prozivaju Šredera, a zaboravili 1999: Kada ruski ambasador zove, Putinovi najbolji drugari dolaze

Nemački mediji osuli paljbu na nekadašnjeg nemačkog kancelara, a nisu videli problem kada je upravo Šreder u martu 1999. godine predvodio vladu koja je prihvatila da učestvuje u bombardovanju SRJ
Prozivaju Šredera, a zaboravili 1999: Kada ruski ambasador zove, Putinovi najbolji drugari dolazewww.globallookpress.com © Uwe Anspach

Grupa nemačkih političara posetila je juče rusku ambasadu u Berlinu, gde su obeležili Dan pobede u Drugom svetskom ratu, a među gostima se našao i nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder.

"Kada ruski ambasador zove, Putinovi najbolji drugari dolaze", piše nemački "Bild", koji u isto vreme Šredera naziva "ruskim lobistom".

Taj list je Šredera optužio i da ignoriše "varvarski rat agresije, pokolj civila, silovanje žena i kidnapovanje dece" za šta, naravno, optužuju Rusiju.

Većina nemačkih medija, ipak, nisu videli problem kada je upravo Šreder u martu 1999. godine predvodio vladu koja je prihvatila da učestvuje u bombardovanju SRJ - što je bio prvi put da Nemačka učestvuje u nekom ratu još od poraza tog 9. maja 1945. godine.

Proslavi je prisustvovao i lider partije Alternativa za Nemačku (AfD) Tino Krupala, koji je ruskom ambasadoru Sergeju Nečajevu čak doneo i poklon.

Kako je preneo "Berliner cajtung", on je ruskom ambasadoru poklonio "šolju sa pruskim orlom".

Ni on nije izbegao bes nemačkih medija, koji su ga napali i zbog toga što je nosio kravatu sa ruskim nacionalnim bojama: Belom, plavom i crvenom. "Šlihtanje na odvratnom nivou", piše "Bild".

Proslavi su prisustvovali i poslednji generalni sekretar Komunističke partije Istočne Nemačke Egon Krenc, visoki funkcioner partije Levice Klaus Ernst i funkcioner AfD-a Aleksandar Gauland.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner