Svet

Šreder ostaje u partiji, veze sa Rusijom nisu kršenje statuta

Postupak je pokazao da je bivši nemački kancelar, zbog bliskosti sa ruskim državnim kompanijama i stava o sukobu u Ukrajini, dobio brojne protivnike unutar stranke
Šreder ostaje u partiji, veze sa Rusijom nisu kršenje statutawww.globallookpress.com © Ole Spata

Arbitražni sud nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) odlučio je da bivši kancelar Gerhard Šreder može da ostane u stranci, uprkos "vezama" koje ima sa Rusijom.

Time je sud u drugostepenom postupku odbacio zahtev pojedinih članova da se Šreder isključi iz SPD, piše "Špigl", a prenosi "Frankfurter algemajne cajtung (FAZ)".

Prema odluci Suda, ne može da se utvrdi "sa dovoljnom sigurnošću" da je Šreder prekršio statut, principe ili nalog partije, niti da je kriv za "nečasno delo".

"Moguće je da su nemački političari pogrešno procenili opasnost zavisnosti od ruskih energenata u proteklih 25 godina. Ali to se odnosi i na druge političare u SPD i na političare u drugim partijama. Optužiti protivnika zbog takve pogrešne procene je previše", navodi se u odluci.

Ogranci SPD mogu da podnesu žalbu Federalnoj arbitražnoj komisiji SPD, što je malo verovatno, prenosi list. 

Ceo postupak pokrenulo je 17 ogranaka SPD.

U prvom stepenu, presuđeno je da Šreder nije prekršio partijska pravila, na šta se sedam ogranaka SPD žalilo, pa je održano ročište početkom decembra.

Postupak je pokazao da je Šreder, zbog bliskosti sa ruskim državnim kompanijama i stava o sukobu u Ukrajini, dobio brojne protivnike unutar stranke.

Bivši nemački kancelar smatra se bliskim prijateljem ruskog predsednika Vladimira Putina i godinama je radio za ruske energetske kompanije, a nakon početka sukoba u Ukrajini izjavio je da je okončanje sukoba odgovornost Rusije, ali da ne bi trebalo prekinuti sve veze sa tom zemljom.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner