Rusija

Zaharova: Nemačka ne želi da govori o Severnom toku, istraga je samo izgovor

Nemačka ambasada je u drugim slučajevima, poput Navaljnog, reagovala mnogo brže i nije se ustručavala da iznese ocene, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Nemačka ne želi da govori o Severnom toku, istraga je samo izgovor© MFA Russia

Ambasador Nemačke u Rusiji Geza Andreas fon Gejr pokušao je da opravda ćutanje Nemačke o eksplozijama na gasovodima Severni tok istragom o incidentu koja je u toku.

Međutim, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetila je da je nemačka ambasada u drugim slučajevima reagovala mnogo brže i nije se ustručavala da iznese ocene.

Tako je, navodi Zaharova u objavi na Telegram kanalu, ambasada Nemačke 9. septembra 2020. objavila saopštenje za javnost o razgovoru fon Gejra sa prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije V.G. Titovom, tokom kojeg su razgovarali i o situaciji oko Navaljnog.

"Ambasador Fon Gejr izneo je nedvosmislen stav Savezne vlade po ovom pitanju: gospodin Navaljni je bio žrtva zločina počinjenog u Rusiji, tokom kojeg je korišćen nervni agens grupe Novičok, razvijen u Rusiji, što je potvrđeno laboratorijskim testovima", navodi se u saopštenju ambasade. 

Zaharova podseća da je u vreme pisanja saopštenja "od incidenta prošlo manje od tri nedelje, a da je ambasador Fon Gejr već imao u rukama nedvosmislen stav Vlade SR Nemačke o svemu: od Novičoka do odgovornosti Rusije". 

"Šta je sad sprečilo tog istog ambasadora Fon Gejra da nedvosmisleno oceni teroristički napad, počinjen, inače, u zoni odgovornosti vojnog bloka odgovornog za bezbednost, u čijem sastavu je i njegova država? Ovaj put je istragu iskoristio kao izgovor da izbegne neprijatne razgovore o očiglednom", navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova u objavi. 

Ona je podsetila i na Fon Gejrova objašnjenja od 10. decembra 2020. godine o tome zašto Nemačka ne odgovara na zahteve Rusije u slučaju Navaljni, gde on navodi da odgovaranje na zahteve za pravnu pomoć u međunarodnom pravu traje dugo, čak od  nekoliko meseci do 2 godine, ukoliko se radi o krivičnim stvarima. 

"Želim da istaknem da Nemačka nikako nije odbila da odgovori na četiri zahteva za pravnu pomoć koje je Ruska Federacija uputila u slučaju Navaljni. Tačno je da su ovi zahtevi prihvaćeni i da ih je Vlada uputila Saveznoj kancelariji za pravosuđe", rekao je Fon Gejr, navodi Zaharova. 

Jako je interesantno, ocenjuje Zaharova, što je u slučaju Navaljni ambasador Fon Gejr skoro odmah imao i dokaze i optužbe, a za sve ove godine nije preneo ni jedan suštinski odgovor iz Berlina na ruska pitanja.

"A što se tiče Severnog toka, šest meseci kasnije ambasador ćuti, izbegava da odgovori i zaboravlja da kaže da Rusija nije smela da učestvuje u istrazi", poručila je Zaharova. 

image