Svet

Šolcu se "drma fotelja": Nemački kancelar sve nepopularniji među građanima

Uprkos opštem nezadovoljstvu, nemački kancelar je nedavno izjavio da je zadovoljan "prilično stabilnim" radom njegovog kabineta
Šolcu se "drma fotelja": Nemački kancelar sve nepopularniji među građanima© Танјуг/Michael Kappeler/dpa via AP, pool

Rejting nemačkog kancelara Olafa Šolca je tokom prethodne godine pao sa 57 na 33 odsto. Poređenja radi, na prelazu iz 2020. u 2021. godinu saveznu kancelarku Angelu Merkel podržalo je čak 75 odsto ispitanika.

Podrška saveznoj vladi, Bundestagu, lokalnim vlastima i predsedniku takođe je opala, pokazali su rezultati istraživanja kanala RTL i N-TV.

Prema ocenama stručnjaka, Šolc se pokazao kao zavisan političar, nesposoban da sledi kurs koji bi imao interese Nemačke kao prioritet.

On se nedavno našao na meti kritika zbog toga što je u novogodišnjem obraćanju poručio da će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom, uprkos posledicama takve politike po Nemačku.

"Mnogi ljudi su zabrinuti zbog rata u Ukrajini i svi osećamo posledice u svakodnevnom životu, dok kupujemo u supermarketu, na benzinskim pumpama ili kada plaćamo račune za struju ili gas", rekao je tada Šolc.

On je, ipak, pozvao građane da štede struju i najavio nameru Berlina da nastavi da podržava Kijev, uprkos teškoćama kroz koje prolaze Nemci.

Podsetimo, Nemačka je prošle godine, zajedno sa drugim zemljama Evropske unije, uvela brojne ekonomske sankcije protiv Moskve i odlučila da više ne uvozi energente iz Ruske Federacije. To je dovelo do poskupljenja električne energije, goriva i komunalija. Pojedini političari i biznismeni u Nemačkoj ocenili su da će privreda zemlje propasti bez pristupa ruskom gasu, a industrija postati nekonkurentna.

Ništa manje nezadovoljni nisu ni građani Nemačke. Čitaoci lista "Velt", koji je objavio Šolcov apel, negativno su reagovali na njegovo obraćanje i tražili da hitno podnese ostavku.

"Umesto ukidanja glupih sankcija, stanovništvo treba da štedi! Novac od poreza se distribuira po celom svetu, mi finansiramo EU. Imamo najveće poreske stope, najvišu starosnu granicu za odlazak u penziju, i najveće troškove energije. Umesto da budu zahvalni, od nas traže da štedimo", napisao je jedan od besnih čitalaca.

Većina čitalaca primetila je da Šolc i njegov kabinet traže od građana da štede, dok se sredstva poreskih obveznika troše na vojnu pomoć Ukrajini.

"Kancelar koji se smeje svojim građanima nema šta više da traži, već samo da ponizno moli za oproštaj. On i njegovi ministri omalovažavaju svoj narod, prebacuju milijarde evra poreskih obveznika u inostranstvo, podržavaju ratove, što je protiv svih izbornih obećanja i želja naroda. Ova vlast konačno treba da uradi ono zbog čega postoji, da vlada za dobro svog naroda, ali nažalost vidim da oni vladaju samo za svoje dobro", ocenio je drugi građanin Nemačke.

Uprkos opštem nezadovoljstvu, nemački kancelar je nedavno izjavio da je zadovoljan "prilično stabilnim" radom njegovog kabineta. Početkom decembra je najavio da će ponovo kandidovati za mesto šefa vlade na sledećim izborima za Bundestag, koji bi trebalo da budu održani 2025. godine.

Pao je i rejting drugih institucija vlasti. Tako je podrška vladi smanjena za 22 procentna poena, na 34 odsto, a rejting parlamenta zemlje za 13 procentnih poena, na 37 odsto. Popularnost predsednika Frank-Valtera Štajnmajera opala je za 12 procentnih poena i danas iznosi 63 procenata.

Poverenje nemačkih građana u regionalne vlade i lokalne uprave smanjeno je za devet procentnih poena, sa 46 na 43 odsto.

image