Svet

Evropska demokratija na delu: Supruga Gerharda Šredera otpuštena zbog proslave Dana pobede

Protiv bivšeg nemačkog kancelara pokrenuta je istraga, dok je njegova supruga zbog prisustva prijemu u ambasadi Rusije u Nemačkoj povodom proslave 78. godišnjice pobede u Velikom Otadžbinskom ratu ostala bez posla
Evropska demokratija na delu: Supruga Gerharda Šredera otpuštena zbog proslave Dana pobedewww.globallookpress.com © rtn, ute strait/rtn - radio tele nord

Zbog prisustva prijemu u ambasadi Rusije u Nemačkoj povodom proslave 78. godišnjice pobede u Velikom Otadžbinskom ratu pokrenuta je istraga protiv bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, dok je njegova supruga So-Jong Kim-Šreder ostala bez posla.

Naime, supruga bivšeg nemačkog kancelara otpuštena je iz kompanije "NRV Global biznis" u kojoj je bila zaposlena kao predstavnik za Južnu Koreju, piše "Bild".

"Gospođa Kim-Šreder je odmah smenjena sa svog položaja i njen radni odnos u kompaniji 'NRV Global biznis' će biti odmah raskinut", izjavila je portparolka ministra ekonomije Severne Rajne-Vestfalije Mona Nojbaur.

Nojabur je dodala da je supruga bivšeg kancelara "više puta upozorena" da se uzdrži od javnih političkih izjava, posebno onih koje se tiču sukoba u Ukrajini.

Kada je u pitanju bivši nemačkog kancelara, Poljska je pokrenula istragu o njegovoj navodnoj umešanosti u sukob u Ukrajini i Specijalnu vojnu operaciju. Dokumenti poljskog generalnog tužilaštva navode da bi Šreder, koji radi u ruskim energetskim kompanijama, mogao da "iskoristi svoju poziciju za naknadni pritisak na države EU i Ukrajinu".

Prethodno je u ruskoj ambasadi u Berlinu 9. maja održan prijem povodom proslave 78. godišnjice Dana pobede u Velikom Otadžbinskom ratu. 

Događaju su prisustvovali veterani, stanovnici opkoljenog Lenjingrada, predstavnici Ruske pravoslavne crkve, kao i nemačke javne ličnosti i novinari. 

Ambasadu Rusije u Nemačkoj su, pored bračnog para Šreder, posetili i lider partije Alternativa za Nemačku (AfD) Tino Krupala, poslednji generalni sekretar Komunističke partije Istočne Nemačke Egon Krenc, visoki funkcioner partije Levice Klaus Ernst, kao i funkcioner AfD-a Aleksandar Gauland.

image