Svet

Ukrajinci traže od Zelenskog: Vratite nam Dan pobede, ne želimo Dan Evrope

Naši dedovi se nisu borili za Rusiju, nego za Ukrajinu, koja je bila u sastavu Sovjetskog Saveza i zato nema smisla ukidati ovaj praznik, navodi se u tekstu peticije
Ukrajinci traže od Zelenskog: Vratite nam Dan pobede, ne želimo Dan Evropewww.globallookpress.com © JesÃ�S HellÃ�N/Keystone Press Agency

Na sajtu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pojavila se peticija sa zahtevom da se ukine Dan Evrope i vrati obeležavanje Dana pobede 9. maja, prenosi TASS.

"Molimo predsednika Ukrajine da vrati praznik 9. maj (Dan pobede) i ukine praznik Dan Evrope. Naši dedovi se nisu borili za Rusiju, nego za Ukrajinu, koja je bila u sastavu Sovjetskog Saveza i zato nema smisla ukidati ovaj praznik", navodi se u tekstu peticije.

Peticija je registrovana 11. maja.

Podsetimo, ukrajinski predsednik potpisao je ukaz na osnovu kojeg će u toj državi 9. maj biti obeležavan kao Dan Evrope.

"Shvatajući evropski identitet ukrajinskog naroda odlučujem da u Ukrajini ustanovim Dan Evrope, koji će se obeležavati 9. maja svake godine, zajedno sa zemljama Evropske unije", navodi se u ukazu.

Zelenski je takođe parlamentu, Vrhovnoj radi, uputio predlog da 8. maj bude proglašen Danom sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

image