Svet

FT: Ukrajinci u strahu da će ostati bez pomoći, dok se globalni pogled preusmerava na rat u Izraelu

Sukob na Bliskom istoku gurnuo Ukrajinu u drugi plan
FT: Ukrajinci u strahu da će ostati bez pomoći, dok se globalni pogled preusmerava na rat u IzraeluGetty © Marcelo del Pozo / Stringer

Kada je Vladimir Zelenski ušao u sedište NATO-a ranije ovog meseca, zatekao je zapadne lidere kako bruje o ratu - ali ne o njegovom.

Samo četiri dana pre posete ukrajinskog predsednika Briselu, militanti Hamasa su pokrenuli iznenadni napad na Izrael, koji je zatim odgovorio vazdušnim udarima i počeo da se mobiliše za novi sukob koji je Bliski istok ponovo gurnuo u krizu.

Zelenski je, piše "Fajnenšel tajms", pokušao da ne izgleda kao da se takmiči za pažnju, dok je izražavao empatiju prema Izraelcima i povlačio paralele između njih i Ukrajinaca.

"Teroristi poput Putina ili Hamasa nastoje da drže slobodne i demokratske države kao taoce i žele vlast nad onima koji traže slobodu. To znači da moramo da pobedimo. Za to je potrebno strpljenje, potrebna je stalna i konstantna podrška", rekao je Zelenski.

Takođe je pozvao "sve lidere da posete Izrael i pokažu svoju podršku" i navodno je pitao premijera Benjamina Netanijahua da li bi mogao da poseti Izrael zajedno sa drugim liderima kako bi pokazao solidarnost. Odgovor iz Jerusalima bio je brz i hladan: "Sada nije vreme".

Za mnoge Ukrajincima to je bio znak za uzbunu.

Uz kontraofanzivu koja je propala i Rusiju koja ne pokazuje znake zamora, Ukrajina se suočava sa perspektivom dugog sukoba koji će zahtevati neviđenu, dugoročnu podršku saveznika. Rat Izraela i Hamasa za Ukrajinu dolazi u nezgodnom trenutku previranja u američkom Kongresu, sve većih lomova u podršci EU Kijevu i posrnulih napora da se dodvore Globalnom jugu.

Kada se ministri spoljnih poslova EU sastanu u ponedeljak, Ukrajina neće biti prva tačka dnevnog reda prvi put od februara 2022. godine, već sukob Izraela i Hamasa.

Ukrajinci se sada pitaju da li svet može da se fokusira na dva velika sukoba. Iako je američki predsednik Džozef Bajden poručio da Ukrajina neće biti zaboravljena, njegove reči su malo umanjile zabrinutost Ukrajinaca.

"Rusiji je potrebna pauza u ratu u Ukrajini kako bi se bolje pripremila za novu i veću invaziju i potom napala susede Ukrajine, koji su članovi NATO", tvrdio je Zelenski za "Frans 2" i dodao da je uveren da će "Rusija iskoristiti ovu situaciju, ovu tragediju".

Sergej Nikiforov, portparol Zelenskog, bio je nedvosmislen na pitanje koliko je predsednikov kabinet zabrinut zbog pomeranja globalnog fokusa na Bliski istok: "Naš glavni cilj je da skrenemo pažnju na Ukrajinu".

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov veruje da je malo verovatno da će kratki rat Izraela i Hamasa imati dugoročan uticaj na zapadnu podršku Kijevu. "Ali ako se situacija bude odugovlačila, sasvim je jasno da će biti određenih problema sa činjenicom da će biti neophodno da se oružje i municija šalju ne samo Ukrajini", rekao je on za "Ukrajinsku pravdu".

Aleksij Melnik, kodirektor za spoljnu politiku i međunarodnu bezbednost Centra Razumkov, istraživačkog centra sa sedištem u Kijevu, kaže je da rat Izraela i Hamasa "već odvlači pažnju Zapada od pomoći Ukrajini". A smanjenje medijske pažnje, rekao je Melnik, "utiče na prioritete i ne samo političku pažnju, već i resurse".

Ukrajinci, posebno njihov predsednik, pokazali su se vešti u komunikaciji i promociji, u velikoj meri ujedinjujući Zapad protiv Rusije. Ali kako se sukob odugovlači, svesni su da će verovatno biti sve teže tražiti još milijardi podrške, posebno usred drugih globalnih kriza, zaključuje "Fajnenšel tajms".

image