Svet

Erdogan pozvao turski parlament da ratifikuje zahtev Švedske za ulazak u NATO

Turski predsednik je krajem avgusta nagovestio da bi članstvo Švedske u Alijansi moglo da bude odloženo ako ta država ne preduzme korake kako bi zaustavila paljenja Kurana
Erdogan pozvao turski parlament da ratifikuje zahtev Švedske za ulazak u NATOwww.globallookpress.com © Ak Party/Keystone Press Agency

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je pozvao danas turski parlament da ratifikuje protokol o članstvu Švedske u NATO, saopšteno je iz Erdoganove administracije, prenose "RIA Novosti".

Nakon što je pristao na zahtev Stokholma da se pridruži NATO-u na samitu u Vilnjusu u julu, predsednik Turske je krajem avgusta nagovestio da bi članstvo Švedske u Alijansi moglo da bude odloženo, ako ta država ne preduzme korake kako bi zaustavila paljenja Kurana.

O odobrenju zahteva Stokholma treba da se izjasni turski parlament, koji se ponovo sastaje nakon letnje pauze.

Švedska je podnela zahtev NATO-u u maju 2022. zajedno sa Finskom, ali tek treba da dobije konačno odobrenje od Mađarske i Turske. Ankara je ratifikaciju uslovila ispunjenjem obećanja Stokholma o borbi protiv terorizma, kao i obustavljanjem kampanje paljenja Kurana u švedskim gradovima. 

Mađarska je odložila glasanje o prijemu Švedske u NATO, jer Stokholm podriva odnose sa Budimpeštom i stalno naglašava sopstvenu "moralnu superiornost", prethodno su ukazali mađarski zvaničnici.

Stoltenberg: Raduje brzo glasanje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je potez turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Stoltenberg je dodao da se raduje što će se "brzo glasati" o članstvu Švedske, preneo je Rojters.

image