Svet

"Telegraf": Više od četvrtine Britanaca podržalo bi Najdžela Faraža

Ankete otkrivaju veliku popularnost bivšeg lidera Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva
"Telegraf": Više od četvrtine Britanaca podržalo bi Najdžela Faražawww.globallookpress.com © I-Images

Više od četvrtine britanskih birača glasalo bi za neku novu stranku koju bi predvodio Najdžel Faraž. Anketa koju je za "Telegraf" sprovela agencija "Pablik frst" pokazala je da bi 12 odsto ostrvske javnosti bilo veoma zainteresovano da podrži novi Faražov politički poduhvat ukoliko bi startovao sledeće godine, dok bi 16 odsto bilo prilično zainteresovano. Takođe, 38 odsto birača konzervativaca razmotrilo bi podršku novoj Faražovoj partiji, a isto tvrdi i 43 odsto pristalica bregzita.

Najpopularniji razlozi podrške su:"treba nam neko da se zauzme za obične Britance", "moramo da smanjimo ilegalnu imigraciju" i "treba nam stvarna promena".

Bivši lider Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) povukao se iz politike pošto je Britanija napustila EU, izjavivši tada da je njegova misija završena i da na Ostrvu već uviđaju prednosti bregzita.

Međutim, Faraž, koji trenutno radi kao voditelj na desnoorijentisanom TV kanalu "Dži-Bi njuz", nije isključio mogućnost da osnuje novu stranku.

"U proteklih mesec dana svakodnevno dobijam mnogobrojne mejlove, ljudi me zaustavljaju na ulici, u radnji, govore mi da moram nešto da uradim, da mora neko da govori u njihovo ime budući da nova vlast to ne čini", rekao je Faraž za "Telegraf" i dodao da smatra da vlada pravi katastrofalne greške i da praktično vodi rat protiv običnog čoveka.

Zanimljivo je i da bi podršku Faražu pružilo stanovništvo koje mahom nije finansijski ugroženo. Najnižu podršku ima kod glasača iz redova laburista i liberalnih demokrata.

Otkako je Faraž napustio UKIP stranka je promenila ime u Reform UK i predvodi je Ričard Tajs.

image