Svet

Rusija se usprotivila američkoj rezoluciji o Bliskom istoku: Moskva ima alternativu

U američkom nacrtu rezolucije o Izraelu i Pojasu Gaze nema reči o miru, a što je ono što ceo svet sada očekuje od Saveta bezbednosti, rekao je stalni predstavnik Moskve pri UN Vasilij Nebenzja
Rusija se usprotivila američkoj rezoluciji o Bliskom istoku: Moskva ima alternativuwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Rusija neće podržati američki nacrt rezolucije o Izraelu i Pojasu Gaze, pošto nema poziva na prekid vatre, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

"Duboko smo uvereni da je glavni signal koji ceo svet sada čeka od Saveta bezbednosti zahtev za trenutnim i bezuslovnim prekidom vatre između zaraćenih strana. A to je upravo ono čega nema u američkom projektu. Stoga, mi ne vidim smisao u tome i nećemo moću da ga podržimo. Očekujemo da će i većina naših kolega u Savetu bezbednosti učiniti isto", rekao je Nebenzja, prenose "RIA Novosti".

On je takođe istakao da Moskva ima alternativu američkom nacrtu rezolucije.

"Da bi Savet bezbednosti i dalje mogao da realizuje svoju misiju, pripremili smo alternativni nacrt rezolucije, sastavljen na osnovu dokazanog humanitarnog jezika i koji uključuje važne elemente iz američkog, brazilskog i prvog ruskog nacrta", rekao je on.

Stalni predstavnik Rusije je naglasio da članice Saveta bezbednosti nemaju razloga da ne odobre ovaj projekat. Prema njegovim rečima, to može da se desi samo ako zaustavljanje nove runde nasilja nije deo njihovih planova.

Šta piše u ruskoj rezoluciji?

Ruska alternativa za nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN poziva na hitno ukidanje izraelske naredbe za evakuaciju civila u Pojasu Gaze, navodi se u navodnom tekstu nacrta rezolucije do koje je "Sputnjik" došao u utorak.

Poziva se na hitno ukidanje naredbe civilima i osoblju UN da evakuišu sva područja u Gazi severno od Vadi Gaze i presele se u južnu Gazu, navodi se u nacrtu rezolucije.

Nacrt rezolucije takođe osuđuje napad Hamasa na Izrael 7. oktobra i takođe osuđuje neselektivne napade Izraela na pojas Gaze.

"Nedvosmisleno odbacuje i osuđuje gnusne napade Hamasa koji su se dogodili u Izraelu od 7. oktobra 2023. godine i uzimanje civilnih talaca, i izražava najdublje saučešće i saučešće svim izraelskim civilima i svim ostalim civilima koji su izgubili živote", naglašava se u nacrtu rezolucije, kako piše "Sputnjik".

Pored toga, u nacrtu rezolucije se navodi da "nedvosmisleno osuđuje neselektive napade na civile kao i na civilne objekte u Pojasu Gaze koji su rezultirali civilnim žrtvama, posebno gnusni udar na bolnicu Al Ahli 17. oktobra i pravoslavnu crkvu Svetog Porfirija 19. oktobra."

Konačno, nacrt rezolucije osuđuje i odbacuje akcije Izraela da uvede potpunu blokadu pojasa Gaze, ukidajući vodu, hranu, lekove, struju i gorivo za 2,3 miliona Palestinaca.

image