Svet

Netanijahu: Izrael priprema kopnenu ofanzivu, imamo dva cilja

Rat na Bliskom istoku ne pokazuje znake smirivanja, a premijer Izraela najavio je kopnenu ofanzivu. Lideri Rusije i Turske pozvali na hitan prekid vatre
Netanijahu: Izrael priprema kopnenu ofanzivu, imamo dva cilja© TANJUG/AP Photo/Abed Khaled

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je ta država spremna za kopnenu operaciju, ali nije precizirao kada će se i kako ona desiti.

On je naveo da Izrael ima dva cilja pred sobom - da uništi Hamas i da oslobodi taoce.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dešavanja na Bliskom istoku, to jest sukob Izraela i Hamasa, nazvao je humanitarnom katastrofom. On je napomenuo da je ruska pozicija po ovom pitanju svima jasna, i zasniva se na osnivanju dve nezavisne države - Palestine i Izraela, kao što je i odlučeno dogovorima u okviru Ujedinjenih nacija.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je, govoreći o krizi na Bliskom istoku i sukobu u Gazi, da treba da postoji put ka miru koji uključuje nezavisne države za Izraelce i Palestince i integraciju Izraela među arapske susede.

Turski lider Redžep Tajip Erdogan pozvao je na hitan prekid vatre. On je kazao da je pre 7. oktobra, kada je izbio sukob, planirao da poseti Izrael, ali je potom otkazao takve planove, prenela je "Anadolija".

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je blizu 6.500 ljudi ubijeno od 7. oktobra, dok je ubijeno 1.400 državljana Izraela.

Unicef je danas, 18. dana rata, saopštio da su u enklavi veliki broj žrtava deca i pozvao na hitan prekid vatre i otvaranje svih prelaza u Gazi kako bi se omogućila pomoć.

Regionalna direktorka Unicefa za Bliski istok i severnu Afriku Adel Kodr napomenula je da je "stopa povreda i smrti dece zapanjujuća".

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice u Gazi istakla je da će biti primorana da obustavi rad.

Najnovije vesti o dešavanjima u Pojasu Gaze pratite uživo u blogu RT Balkan.

  • 25. okt 2023 • 21:16

    21:16

    Bjaden: Izrael treba da brani svoje građane i štiti nevine civile u Gazi

    Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da veruje da Izrael treba da brani svoje građane istovremeno štiteći nevine civile u Pojasu Gaze, koji su žrtve sukoba između Izraela i Hamasa.

    "Izrael mora da učini sve što je u njegovoj moći, koliko god da je teško, da zaštiti nevine civile", rekao je Bajden tokom konferencije za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanezeom u Beloj kući, preneo je Rojters.

    Bajden je kazao da region mora da se pripremi za kraj sukoba između Izraela i Hamasa i ono što će potom uslediti i da su SAD zadržale svoj stav o "rešenju o dve države" za Izraelce i Palestince.

    On je izrazio zabrinutost i zbog "ekstremističkih naseljenika" koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali, optužujući ih da dodaju ulje na vatru.

    "Oni napadaju Palestince na mestima na kojima imaju pravo da budu", rekao je američki predsednik.

  • 21:14

    Izrael: Više od polovine talaca koje drži Hamas su stranci

    Više od polovine od oko 220 talaca, koje drži palestinska grupa Hamas ima strano državljanstvo i potiče iz 25 različitih zemalja, saopštila je danas izraelska vlada.

    Među njima su čak 54 državljana Tajlanda, prenosi Rojters.

    Vlada je takođe rekla da je potvrđeno da je 328 osoba iz 40 zemalja poginulo ili nestalo nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.
    Ipak, procenjuje se da je u napadu ukupno ubijeno oko 1.400 ljudi.
    Izrael je saopštio da 138 talaca ima strane pasoše, od kojih mnogi imaju dvojno državljanstvo.

  • 20:21

    Putin: Sa zabrinutošću i bolom u srcu pratimo tragičnu situaciju u Svetoj zemlji

    Predsednik Rusije Vladimir Putin dešavanja na Bliskom istoku, to jest sukob Izraela i Hamasa, nazvao je humanitarnom katastrofom.

    Mi sa zabrinutošću i bolom u srcu pratimo tragičnu situaciju u Svetoj zemlji koja ima sakralni značaj za hrišćane, muslimane, Jevreje – za sledbenike najvećih svetskih tradicionalnih religija. Novi talas palestinsko-izraelskog sukoba već je odneo hiljade života", rekao je Putin.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 20:19

    Posvađali se Gutereš i Izrael

    Izraelci su besni nakon govora generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša u Savetu bezbednosti i optužuju ga da opravdava nasilje i zverstva koje je Hamas počinio nad izraelskim civilima tokom napada 7. oktobra, ali i kasnije.

    Traže njegovu ostavku, a njegove reči oštro kritikuju proglašavajući ga, maltene, za pristalicu Hamasa.

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

  • 19:54

    Erdogan: Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebalo bi da obustave vatru

    Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na hitan prekid vatre u palestinsko-izraelskom ratu i i poručio da Turska nikada neće odobriti da Izrael čini zločine. 

    "Skoro polovina ubijenih u izraelskim napadima na Gazu do sada su deca, što pokazuje da je cilj planska brutalnost da se počine zločini protiv čovečnosti", ocenio je Erdogan, prenela je Anadolija.

    Erdogan je u obraćanju na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Ankari izjavio da je pre 7. oktobra, kada je izbio sukob, planirao da poseti Izrael, ali je potom otkazao takve planove.

    On je istakao da oni koji su se, u ratu Rusije protiv Ukrajine, "zalagali za svet", sada ćute o "masakru" u Gazi, što je, kako je rekao, "najkonkretniji izraz licemerstva".

    Erdogan je optužio države van regiona Bliskog istoka da su samo "dolile ulje na vatru" pružanjem podrške Izraelu, dodajući da će SAD, takođe, biti na gubitku, jer ne žele da se pravedno vlada svetom.

    Kritike Turske prema nepravednoj strukturi Saveta bezbednosti UN ponovo su potvrđene najnovijim dešavanjima, dodao je predsednik Turske i podsetio da je jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti uložila veto na rezoluciju o prekidu vatre na Bliskom istoku.

    Erdogan je ponovio svoj poznati slogan za reformu UN, poručivši: "Svet je veći od pet", aludirajući na pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, navela je agencija.

    "Izraelski napadi na Gazu su za one koji ih izvode i za one koji ih podržavaju znak stanja koje ukazuje na ubistvo i mentalnu bolest", dodao je on.

    Erdogan je, takođe, kazao da "Hamas nije teroristička organizacija", već grupa "oslobodilaca i mudžahida" (boraca) koji se bore da zaštite svoju teritoriju i ljude."Zajedničko delovanje islamskih zemalja dovelo bi najprije do primirja, a potom do trajnog mira na Bliskom istoku", smatra je on.

    Jevrejski narod dobro zna da je Turska jedina zemlja koja je stolećima bez antisemitizma, dodao je Erdogan.

    "Pozivam sve zemlje sa razumom i savešću da izvrše pritisak na Netanijahuovu  vladu da vrati državu Izrael zdravom razumu", istakao je Erdogan i poručio da je Turska spremna da bude jedan od garantora mira za palestinsku stranu, sa svojim humanitarnim, političkim i vojnim kapacitetima.

  • 19:48

    Makron: Kopnena intervencija bila bi greška Izraela

    Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da veruje da bi za Izrael bila "greška" ako bi pokrenuo "masovnu kopnenu intervenciju" u Gazi, iako je ponovo potvrdio pravo Izraela da se brani.

    "Francuska priznaje pravo Izraela da se brani. Što se tiče kopnene intervencije, ako je u potpunosti usmerena protiv terorističke grupe, to je izbor koji ima, ali ako je to masovna operacija koja bi ugrozila civilno stanovništvo, u tom slučaju mislim da bi to bila greška za Izrael", rekao je Makron novinarima u Kairu, preneo je Rojters.

    Makron je naveo da je ukupno 31 francuski državljanin poginuo u napadima Hamasa u Izraelu.

  • 19:28

    Netanijahu: Nastavljamo da pripremamo kopnenu ofanzivu

    Benjamin Netanijahu je u televizijskom obraćanju naciji rekao da Izrael nastavlja da se priprema za kopnenu operaciju u Gazi, ali je odbio da navede vremenski okvir kada će ona početi.

    On je istakao da Izrael ima dva cilja-"da se uništi Hamas i da se vrate taoci".

    Izraelski premijer je poručio da je zemlja "na vrhuncu borbe za postojanje" i da su  pripadnici Hamasa "mrtvaci koji hodaju".

  • 18:05

    UN: U napadu oštećena škola koja je služila kao sklonište, jedna osoba poginula

    Škola u kojoj se nalazilo sklonište 4.600 interno raseljenih lica oštećena je u izraelskom napadu na Pojas Gaze, pri čemu je jedna osoba ubijena a povređeno 44, uključujući devetoro dece, saopštila je Agencija UN za pomoć i rad za palestinske izbeglice (UNRVA).

    "Ako gorivo ne stigne u Gazu bićemo prisiljeni da smanjimo, a u nekim slučajevima i zaustavimo svoje humanitarne operacije u Pojasu Gaze. Naredna 24 sata su vrlo kritična", naveli su iz UNRVA.

  • 17:57

    Sunak za pauze u ratovanju, ali ne i za prekid vatre

    Britanski premijer Riši Sunak pozvao je danas na "pauze" u vojnim operacijama za isporuku humanitarne pomoći Pojasu Gaze, ali se usprotivio prekidu vatre jer smatra smatra da bi prekid vatre bio od koristi samo Hamasu.

    "Humanitarne pauze, koje su privremene, koje su ograničenog obima, mogu biti operativno oruđe", rekao je on u obraćanju u britanskom parlamentu.

    Sunak je naglasio da ostaje pri stavu da Izrael ima pravo na vojni odgovor na napad palestinskog Hamasa 7. oktobra.

    Dodao je da britanska vlada želi da Hamas oslobodi izraelske taoce, pomogne Britancima da napuste Gazu i obezbedi uslove da humanitarna pomoć stigne onima kojima je potrebna.

    "Shvatamo da bi sve to moralo biti sigurnije okruženje, što naravno iziskuje specifične pauze, koje nisu prekida vatre", rekao je Sunak.

  • 17:44

    U racijama izraelske vojske na Zapadnoj obali uhapšeno 58 pripadnika Hamasa

    Izraelska vojska (IDF) je danas saopštila da su njeni pripadnici protekle noći u racijama širom Zapadne obale uhapsili 58 pripadnika Hamasa.

    IDF navodi da su od početka rata u Pojasu Gaze, 7. oktobra, izraelske trupe uhapsile više od 930 traženih Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući 608 povezanih sa Hamasom.

    Vojska je takođe objavila snimak koji pokazuje napad dronom na grupu naoružanih Palestinaca u izbegličkom kampu Dženin, koji su tokom noći bacali eksploziv i pucali na izraelske snage, prenosi "Tajms of Izrael".

    U protekle dve nedelje bilo je više sukoba između snaga IDF i Palestinaca na Zapadnoj obali i nekoliko pokušaja terorističkih napada.

    Prema palestinskom Ministarstvu zdravlja, izraelski vojnici, a u nekim slučajevima i jevrejski naseljenici, ubili su oko 100 Palestinaca na Zapadnoj obali, od 7. oktobra, prenosi "Tajms of Izrael".

image