Svet

Netanijahu se izvinjava svojim obaveštajcima: Pogrešio sam

Izraelski premijer je obrisao objavu na platformi Iks u kojoj je okrivio bezbednosne i obaveštajne službe za upad Hamasa
Netanijahu se izvinjava svojim obaveštajcima: Pogrešio samGetty © Amir Levy/Getty Images

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izvinio se danas zbog sinoćnje objave u kojoj je okrivio bezbednosne službe za smrtonosni upad militanata Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno više od 1.400 ljudi i oteto oko 230.

"Pogrešio sam. Stvari koje sam rekao nakon konferencije za novinare nije trebalo da kažem, zato se izvinjavam", naveo je Netanijahu na platformi Iks (nekadašnjem Tviteru).

On je rekao da daje "punu podršku svim šefovima bezbednosnih službi".

"Šaljem podršku načelniku generalštaba, komandantima i vojnicima koji su na liniji fronta i bore se za naš dom", poručio je Netanijahu.

Nešto ranije, Netanijahu je obrisao objavu na platformi Iks koja je izazvala negodovanje, jer je premijer u njoj okrivio bezbednosne i obaveštajne službe za upad Hamasa.

Premijera je napao član ratnog kabineta, lider Nacionalnog jedinstva Beni Ganc, kao i opozicioni lider Jair Lapid, pošto je napisao da nikada nije dobio nikakva upozorenja o Hamasovim "ratnim namerama" u bilo kojem trenutku, naveo je "Tajms of Izrael".

Netanijahu je takođe naveo da su "sve bezbednosne službe, uključujući i šefa vojne obaveštajne agencije i šefa Šin Beta, agencije za unutrašnju bezbednost zemlje, mislile da je Hamas bio obuzdan i da je želeo sporazum".

image