Svet

Novi napad na izbeglički kamp u Gazi, ima mrtvih; OHCHR: To su potencijalni ratni zločini

IDF tvrdi da je uništio uporište Hamasa u Gazi, prekinute sve komunikacione i internet usluge
Novi napad na izbeglički kamp u Gazi, ima mrtvih; OHCHR: To su potencijalni ratni zločini© Tanjug/Fadi Majed via AP

Sukob militantne grupe Hamas i Izraela ušao je u 26. dan.

Izraelske snage ponovo su pogodile područje izbegličkog kampa Džabalija u Pojasu Gaze, a u udaru ima mnogo žrtava, objavili su izraelski mediji.

Ministarstvo zdravlja u gazi saopštilo je da je "desetine" ubijeno i ranjeno u drugom danu izraelskih vazdušnih napada na Džabaliju, dok su spasioci tvrdili da su danas ubijene "čitave porodice."

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) upozorio je da bi izraelski udari na izbeglički kamp Džabalija u Gazi mogli bi da budu ratni zločin jer bi se mogli smatrati nesrazmernim.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari, rekao je da su kopnene snage IDF probile prve linije odbrane Hamasa u severnom pojasu Gaze.

Egipat je postavio tenkove i druga oklopna vozila na kontrolni punkt Rafa u blizini Pojasa Gaze.

Portparol Hamasa izjavio je da će narednih dana pustiti "određeni broj" talaca.

Humanitarna organizacija Amnesti internešnel saopštila je kasno sinoć da su civili u južnom Libanu povređeni kada je izraelska vojska njihovo selo gađala granatama koje sadrže beli fosfor, za koji aktivisti za ljudska prava kažu da je nezakonita po međunarodnom pravu kada se upotrebljava u naseljenim područjima.

  • 1. nov 2023 • 21:47

    21:47

    U ratu do sada poginulo 33 novinara

    Više novinara je poginulo u ratu palestinskog Hamasa i Izraela nego u bilo kojem drugom sukobu od najmanje 1992. godine, saopštio je danas Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

    Do danas je poginulo 33 novinara, osam je povređeno, a devet se vodi kao nestalo ili oteto, naveo je Komitet, prenosi Tanjug.

    "CPJ istražuje sve izveštaje o novinarima i medijskim radnicima koji su ubijeni, povređeni, pritvoreni ili nestali u ratu, uključujući i one povređene u susednom Libanu. Od 1. novembra, preliminarne istrage CPJ-a pokazale su da je najmanje 33 novinara i medijskih radnika bilo među više od 10.000 ubijenih, uključujući 8.525 Palestinaca i 1.400 Izraelaca, od početka rata 7. oktobra", navodi se u saopštenju CPJ.

    "Novinari u Gazi se suočavaju sa posebno visokim rizicima dok pokušavaju da izveštavaju o sukobu, suočeni sa izraelskim kopnenim napadom na grad Gazu, razornim izraelskim vazdušnim napadima, poremećenim komunikacijama i nestankom struje", ističe se u saopštenju.

  • 21:10

    "Sram vas bilo": Propalestinski protesti ispred Dauning strita usred posete Kamale Haris Sunaku

    Demonstranti za solidarnost sa Palestincima okupili su se ispred Dauning strita dok Kamala Haris stiže na sastanak sa Rišijem Sunakom.

    Haris je dočekala gomila od nekoliko stotina demonstranata koji su uzvikivali "primirje sada" i "sram vas bilo".

    SAD i Velika Britanija su nepokolebljive u svojoj podršci izraelskom bombardovanju i invaziji na Gazu, navodeći pravo zemlje da se brani od Hamasa, čak i kada su je UN, organizacije za ljudska prava i države širom sveta osudile zbog navodnih ratnih zločina, piše "Gardijan".

  • 20:56

    Papa: Za Izrael i Palestinu potrebno rešenje sa dve države

    Poglavar Katoličke crkve je istakao da bi Jerusalimu trebalo dati poseban status, u svojim najnovijim napomenama o borbama tokom intervjua u sredu za italijansku radionicu RAI.

    To su "dva naroda koja moraju da žive zajedno. Sa tim mudrim rešenjem dve države. Sporazum iz Osla, dve dobro definisane države i Jerusalim sa posebnim statusom…", rekao je papa Franja, prenosi "Gardijan".

  • 20:42

    Načelnik IDF: Cena rata teška ali neophodna

    Cena koja se plaća u ratu protiv Hamasa je teška i bolna, ali neophodna, izjavio je danas načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi, nakon što je 15 izraelskih vojnika ubijeno u sukobima sa Hamasom prethodnog dana.

    "Mi smo usred rata. Biće to dug rat i mi ćemo ga voditi do kraja. Mi smo proaktivni i borimo se protiv neprijatelja na njihovoj teritoriji, udaramo ih upravo na mestima gde su radili na svojim planovima i baš u oblastima odakle su dolazili teroristi", rekao je Halevi u svom obraćanju trupama IDF-a, prenosi "Tajms of Izrael".

    On je istakao da IDF napreduje po etapama i da deluje unutar teritorije neprijatelja.

    "Do sada smo naneli velike gubitke neprijatelju i oštetili terorističku infrastrukturu. Tražimo, pronalazimo i ubijamo one koji su učestvovali u ubilačkom masakru nad nama i onima koji su ih poslali", naveo je on.

  • 20:25

    Visoki komesarijat UN za ljudska prava: Udari na Džabaliju mogli bi biti ratni zločini

    Izraelski udari na izbeglički kamp Džabalija u Gazi mogli bi da budu ratni zločin jer bi se mogli smatrati nesrazmernim, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR).

    "S obzirom na veliki broj civilnih žrtava i obim razaranja nakon izraelskih vazdušnih napada na izbeglički kamp Džabalija, ozbiljno smo zabrinuti da se radi o nesrazmernim napadima koji bi se mogli smatrati ratnim zločinima", navodi se u objavi OHCHR na Iksu (nekadašnjem Tviteru).

  • 20:21

    Šolc ukazao Netanijahuu na važnost zaštite civila u Gazi

    Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da su zaštita palestinskih civila u Gazi i obezbeđivanje humanitarne pomoći od ključne važnosti, preneo je AFP.

    U telefonskom razgovoru u sredu, Šolc je ponovo potvrdio "nepokolebljivu solidarnost Nemačke sa Izraelom", saopšteno je iz Šolcovog kabineta u posle poziva, prenosi "Gardijan".

  • 20:16

    Stejt department: Trenutno ne istražujemo da li je Izrael izvršio ratne zločine u Gazi

    Stejt department trenutno ne započinje sa zvaničnom procenom da li je Izrael počinio ratne zločine tokom sukoba sa Hamasom, saopštio je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova.

    "Nastavićemo da direktno razgovaramo sa njima [Izraelom], kao što ćemo javno reći da očekujemo da u svim svojim vojnim kampanjama budu u skladu sa zakonima rata", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler na brifingu za novinare, prenosi Si-En-En.

    Upitan o civilima koje je Izrael ubio u svojim napadima na izbeglički kamp Džabalija u Gazi, Miler je rekao da je ministarstvo "duboko ožalošćeno gubitkom civilnog života", ali nije osudio napade.

  • 20:11

    IDF: Probili smo prvu liniju odbrane Hamasa

    Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari, rekao je da su kopnene snage IDF probile prve linije odbrane Hamasa u severnom pojasu Gaze.

    "Kopenska operacija napreduje prema planu", kaže on, prenosi "Tajms of Izrael".

    Kako navodi, snage IDF su zahvaljujući planiranjem unapred, "preciznim obaveštajnim podacima i kombinovanim napadima" sa kopna, vazduha i mora "probile prve linije odbrane Hamasa na severu pojasa Gaze."

  • 20:08

    Hamas objavio video navodnog uništenja izraelskih tenkova

    Na društvenim mrežama objavljen je Hamsov snimak onoga što je opisano kao uništavanje izraelskih tenkova u Gazi.

    Ranije je vojno krilo Hamasa, Brigade Al Kasam, saopštilo je da je uništilo dva izraelska tenka u Bejt Hanunu u severoistočnom Pojasu Gaze.

  • 19:34

    Ministarstvo zdravlja: Ubijeno 8.700, ranjeno više od 20.000 Palestinaca u Pojasu Gaze

    Izraelski udari su ubili više od 8.700 Palestinaca i ranili više od 22.000 u Pojasu Gaze u proteklih 25 dana, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja u sredu.

image