Svet

Severna Koreja povećava nivo vojnog odvraćanja: Samo da se osiguramo od američkog arsenala

Jasno je da je američko nuklearno oružje usmereno ka Severnoj Koreji, ocenjuju severnokorejski vojni stručnjaci
Severna Koreja povećava nivo vojnog odvraćanja: Samo da se osiguramo od američkog arsenalawww.globallookpress.com © Us Air Force Via Rok Defense Min

Severna Koreja će povećati nivo vojnog odvraćanja kako bi se osigurala od američkog nuklearnog arsenala, saopštili su severnokorejski državni mediji, dok se istovremeno kritikuju SAD zbog nedavnog interkontinentalnog balističkog testa.

Američke vazdušne snage testirale su u sredu projektil sposoban da nosi nuklearno oružje, "minutmen III", iz baze u Kaliforniji, ali je projektil uništen, nakon što je utvrđeno da postoji anomalija, preneo je Rojters. 

Testu su prisustvovali vojni zvaničnici Južne Koreje, što je njihova prva poseta ovog tipa od 2016. godine.

Severnokorejski vojni komentator rekao je da, uprkos neuspehu testa, prisustvo južnokorejskih "marioneta-vojnih gangstera, jasno je da je američko nuklearno oružje usmereno ka Severnoj Koreji".

"Severna Koreja će, kao i uvek, nastaviti vojne akcije da pojača stepen odvraćanja i obezbedi stratešku sigurnost na Korejskom poluostrvu i regionu", rekao je neimenovani vojni analitičar u izveštaju koji je prenela severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

U komentaru se, takođe, kritikuju SAD i Južna Koreja zbog raznih vojnih koraka, uključujući i raspoređivanje američkih nuklearnih strateških bombardera u Severnoj Koreji.

"Nuklearna pretnja SAD i njenih vazalskih snaga znači približavanje crvenoj liniji", dodao je analitičar.

image