Svet

"Blumberg": Krajnja desnica u Nemačkoj je u usponu, a Šolc ne zna šta mu je činiti

AfD je zabeležio porast podrške, a izbori sledeće godine znače da će zacementirati svoj položaj
"Blumberg": Krajnja desnica u Nemačkoj je u usponu, a Šolc ne zna šta mu je činitiGetty © Thomas Lohnes / Stringer

Propadanje starih industrija i novi talasi migranata naterali su Nemačku na promene koje su nepoželjne za mnoge glasače pogođene rastućim troškovima života - posebno na bivšem komunističkom istoku, gde je ponovno ujedinjenje ostavilo duboke ožiljke.

"Nije u pitanju ekonomija, glupane", rekao je "Blumbergu" Maksimilijan Krah, predstavnik AfD-a u Evropskom parlamentu parafrazirajući čuvenu izjavu Džejmsa Karvila. "U osnovi se radi o identitetu - ko smo mi? Da li je ovo naša zemlja?"

Nemački politički mejnstrim nije u stanju da pronađe odgovor na Alternativu za Nemačku (AfD), odbacujući ih kao nacionaliste koji moć crpe iz straha, i nadajući se da će oporavak od recesije i slabog rasta vratiti veru javnosti u vladajuće strukture. Ali postoje znaci da frustracije idu dublje od toga.

Desničarska AfD vodi u anketama u Saksoniji uoči lokalnih izbora narednog septembra, što joj pruža šansu da pojača svoj stisak u istočnoj Nemačkoj gde je njena podrška najjača.

Iako je malo verovatno da će stranka dobiti dovoljno podrške da sama vladala, formiranje koalicija bez njihove podrške će biti teško. Iako sve druge stranke odbijaju mogućnost saradnja sa AfD-om, njihovo isključenje iz vlasti rizikuje da se u javnosti doživi kao podrivanje volje birača i produbljivanje podela u društvu.

AfD se razlikuje od nekih desničarskih partija u drugim delovima Evrope koje su ublažile svoje pozicije kako su se približavale vlasti. Osnova politička ideja ove grupe je njeno protivljenje imigraciji, ali tu su i drugi planovi koji odgovaraju stavovima birača - povlačenje iz evropske valutne unije i bliže veze sa Moskvom. Ti stavovi, navodi "Blumberg", pružaju ohrabrenje zemljama poput Mađarske i Slovačke koje dovode u pitanje slanje pomoći Ukrajini.

Alternativa za Nemačku pobedila je sve tri stranke iz vladajuće koalicije kancelara Olafa Šolca na državnim izborima u Bavarskoj i Hesenu, pokazujući da se podrška AfD-u sa istoka širi na prosperitetnije regione.

U Saksoniji je priliv migranata i izbeglica rastegao lokalne resurse do tačke pucanja, rekao je državni premijer Mihael Krečmer. Hiljade dece se ne školuju zbog nedostatka nastavnika i učionica, ljudi su smešteni u šatore, a verovatno uskoro i u sportske sale, rekao je političar konzervativnih demohrišćana.

Šolc je poslednjih nedelja više puta govorio o potrebi da se suzbije ilegalna migracija, posebno krijumčari koji tajno prevoze ljude preko nemačkih granica.

Kada su se dve Nemačke ujedinile 1990. godine, kancelar Helmut Kol je obećao da će ponovno ujedinjenje proširiti bogatstvo Zapada. Umesto toga, nedavna glasanja u Bavarskoj i Hesenu pokazuju da se frustracija koja dugo tinja u mestima poput Saksonije postepeno širi sa istoka kako se nejednakost širi a nekada stabilna radnička klasa biva stisnuta.

Nakon godina stabilnosti, zemlja se suočava sa nizom strukturalnih problema, od nedovoljne saobraćajne infrastrukture do nedostatka kvalifikovane radne snage i energetske mreže koja se još bori sa posledicama prestanka isporuka iz Rusije.

Uprkos povećanju minimalne zarade i uspešnom suočavanju sa prošlogodišnjom energetskom krizom, Šolcova trostranačka koalicija SPD, Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP) svojim međusobnim svađama stvara dodatne podele u zemlji.

Zeleni i FDP se razlikuju u pitanju migracija, a dve stranke su se javno sukobile oko klimatskih mera i fiskalne politike. Svađa je pojačala frustraciju i gurnula birače u naručje AfD-a koji im nudi rešenja za probleme migracije i ekonomskog pada.

image