Svet

Netanijahu: Nema primirja bez povratka talaca; Galant: IDF u srcu Gaze

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo nije uspeo da se saglasi oko rezolucije koja se odnosi na rešavanje humanitarne krize u Pojasu Gaze
Netanijahu: Nema primirja bez povratka talaca; Galant: IDF u srcu Gaze© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Na današnji dan, pre tačno mesec dana, pripadnici Hamasa upali su na teritoriju Izraela, a u njihovom napadu poginulo je oko 1.400 ljudi, dok je njih 240 oteto i njihova sudbina i dalje je nepoznata.

Kao odgovor, Izrael je započeo vojne operacije u kojima je stradalo više od 10.328 ljudi, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, od kojih su 4.237 deca. U sukobima je ranjeno 25.965 ljudi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo sinoć nije uspeo da se saglasi oko rezolucije koja se odnosi na rešavanje humanitarne krize u Pojasu Gaze, preneo je AP.

SAD su pozvale na "humanitarnu pauzu", a mnoge članice Saveta bezbednosti UN zahtevaju "humanitarni prekid vatre" kako bi se isporučila humanitarna pomoć i sprečilo dalje stradanja civila u Gazi.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da "neće biti primirja bez povratka talaca", ali da će Izrael razmotriti "male, taktičke pauze" u borbama, s ciljem da se olakša ulazak humanitarne pomoći ili dozvoli transport talaca koje oslobodi Hamas.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da Izraelske odbrambene snage (IDF) deluju u srcu grada Gaze i "stežu obruč" oko grada.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je više od 60 odsto bolnica i medicinskih centara u Gazi trenutno van funkcije.

Libanska šiitska, pro-iranska organizacija Hezbolah najavila je da će, ako Izrael nastavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze, pojačati svoje napade na pogranične oblasti Izraela i na američke vojne baze na Bliskom istoku do "potpune konfrontacije".

Sve najnovije vesti o sukobu u Pojasu Gaze pratite iz minuta u minut na portalu RT Balkan.

  • 7. nov 2023 • 22:11

    22:11

    Bajden pozvao Natenijahua da pristane na trodnevni prekid vatre

    Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da pristane na trodnevnu pauzu u borbama da bi se omogućio napredak u oslobađanju nekih od talaca koje drži Hamas, izvestio je Akios, pozivajući se na neimenovane američke i izraelske zvaničnike.

    Bajden i Netanijahu razgovarali su u ponedeljak telefonom, a iz Bele kuće je saopšteno da su dvojica lidera pričala o mogućim "taktičkim" pauzama u borbam, prenosi Rojters.

  • 21:07

    MKCK: Konvoj sa medicinskim potrepštinama pogođen u gradu Gazi

    Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da se humanitarni konvoj sa medicinskim potrepštinama našao pod paljbom u utorak u gradu Gazi, prenosi agencija Frans pres.

    Konvoj od pet kamiona i dva vozila Crvenog krsta prevozio je zalihe u zdravstvene ustanove, uključujući bolnicu Al Kuds, kada je pogođen, navodi se u saopštenju MKCK-a.

    Dodaje se da su dva kamiona oštećena, a vozač lakše ranjen.

    MKCK nije precizirao ko je pucao na njegov konvoj niti iz kog pravca je vatra došla.

    Nakon pucnjave, konvoj je promenio rutu i stigao do bolnice Al Šifa gde je isporučio medicinski materijal, saopštio je MKCK.

    Kasnije je konvoj MKCK-a pratio šest kola hitne pomoći sa teško ranjenim pacijentima do prelaza Rafa za Egipat, dodaje se.

  • 21:04

    Njujork: Američki Jevreji "okupirali" Kip slobode tražeći prekid vatre u Gazi

    Stotine aktivista američkih Jevreja danas su mirno "okupirale" Kip slobode u Njujorku, tražeći prekid vatre i kraj izraelskog "genocidnog bombardovanja" civila u Gazi.

    Noseći crne majice sa sloganima "Jevreji traže prekid vatre" i "Ne u naše ime", demonstranti su u podnožju poznatog njujorškog spomenika razvili transparente na kojima je pisalo "Ceo svet gleda" i "Palestinci bi trebalo da su slobodni", prenosi "Glas Amerike".

    "Slavne reči našeg jevrejskog pretka Eme Lazarus, urezane u ovaj spomenik, primoravaju nas da preduzmemo akciju i podržimo Palestince u Gazi, koji čeznu za tim da slobodno dišu", poručio je Džej Saper iz organizacije Jevrejski glas za mir, koja je organizovala ovaj skup.

    Ema Lazarus je aktivistkinja iz 19. veka koja je pomagala jevrejskim izbeglicama da iz Evrope pobegnu u Njujork.

    U zvaničnom saopštenju je citirana njena poema "Novi Kolos", koja je urezana u postament Kipa slobode, kao oda američkim doseljenicima.

    Učesnici protesta, iz pro-palestinskog nevladinog Instituta za razumevanje Bliskog istoka, zatražili su kraj "genodicnog izraelskog bombardovanja palestinskih civila u Gazi."

  • 20:39

    Kirbi: Ponovna okupacija Gaze nije ispravna stvar, Hamas ne može kontrolisati Gazu u budućnosti

    Portparol saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Vašington ne želi da Izrael ponovo okupira Gazu, kao i da Hamas ne može učestvovati u kontroli Gaze u budućnosti.

    "Ponovna okupacija Gaze nije ispravna stvar", rekao je Kirbi, dodavši, takođe, da "Hamas ne može biti deo jednačine." 

    Bela kuća se drži svoje linije da poziva Izrael da pažljivo bira svoje mete u Gazi, istovremeno priznavši da je "mnogo hiljada" palestinskih civila ubijeno na blokiranoj teritoriji.

    Bajdenova administracija nastavlja da odbija da javno prizna broj žrtava koje u javnost iznosi ministarstvo zdravlja u Gazi, iako SAD nemaju druge potvrđene informacije o broju mrtvih.

    Kirbi je priznao da je "užasno videti slike dece izvučene iz ruševina u Gazi", prenosi "Gardijan".

  • 20:28

    UN: Humanitarna pomoć ulazi u Gazu preko Rafe, ali i dalje nema goriva

    Ukupno 526 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa, ali i dalje nema goriva, rekao je danas na brifingu za novinare portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

    "Od 21. oktobra u Pojas Gaze ušlo je preko graničnog prelaza Rafa 526 kamiona pomoći, ali ni jedan sa gorivom", rekao je Dižarik, prenosi TASS.

    Dižarik je napomenuo da su egipatske vlasti pristale da rasporede tehničku jedinicu UN, koja će delovati u humanitarnom svojstvu i pružati savetodavnu podršku egipatskom Crvenom polumesecu.

    Prethodno je portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zeid, rekao da prepreke koje stvara Izrael i aktivnost izraelske strane povezane sa isporukom humanitarne pomoći u Pojas Gaze, otežavaju da pomoć stigne do palestinske enklave.

  • 20:02

    Hezbolah preti "potpunom konfrontacijom" ako Izrael nastavi svoju ofanzivu u Gazi

    Libanska šiitska, pro-iranska organizacija Hezbolah najavila je da će, ako Izrael nastavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze, pojačati svoje napade na pogranične oblasti Izraela i na američke vojne baze na Bliskom istoku do "potpune konfrontacije".

    U intervjuu za američku TV mrežu "En-Bi-Si Njuz", Naim Kasem, zamenik generalnog sekretara Hezbolaha potvrdio je da njegova grupa učestvuje u sukobu kako bi se smanjio pritisak na Gazu i upozorio da sve češći napadi Hezbolaha na Izrael imaju za cilj da pošalju jasan signal izraelskom rukovodstvu da će proširenje kopnene operacije u Gazi imati ozbiljne posledice.

    "Ako Izrael i SAD nastave na ovaj način sa svojom agresijom, eskaliraju agresiju i pogoršaju situaciju, to će dovesti do potpune konfrontacije", upozorio je Kasem.

    Portparol privremenih mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu saopštio je 6. novembra da raste zabrinutost zbog sve većeg broja poginulih civila u sporadičnim sukobima Hezbolaha i Izraela i upozorio da je primetno da neprijateljstva izmiču kontroli u pograničnim oblastima.

  • 20:00

    Granatiran objekat UNRVA na severu Pojasa Gaze; poginula jedna a povređeno devet osoba

    Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom Istoku (UNRVA) izvestila je u utorak da je jedna od njenih škola u Pojasu Gaze granatirana, pri čemu je jedna osoba poginula, a devet je povređeno.

    "Škola UNRVA na severu Gaze direktno je pogođena udarima, u kojima je jedna osoba poginula, a devetoro povređeno u skloništu u školi UN", saopštila je UNRVA na Iksu (nekadašnji Tviter).

  • 19:38

    Galant: Lider Hamasa se krije u bunkeru, presečen mu je kontakt sa saborcima

    Ministar odbrane Izraela Joav Galant tvrdi da se lider Hamasa Jahja Sinvar "krije u svom bunkeru i da mu je presečen kontakt sa saborcima", preneo je "Tajms of Izrael".

    "Skaj njuz" je naveo da je Sinvar okružen u svom bunkeru, pozivajući se na izjavu Galanta, koji nije precizirao lokaciju bunkera.

    "Danas smo videli hiljade građana Gaze kako idu južno (takozvanim humanitarnim koridorom). Apelujem na sve stanovnike Gaze da se pomere južnije kako ne bi bili povređeni. Uništićemo Hamas, nemamo interes da povređujemo civile", poručio je Galant.

  • 19:28

    Netanijahu: Nema primirja bez povratka talaca

    Izrael neće pristati na prekid vatre bez povratka zatočenika Hamasa, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu tokom televizijskog obraćanja.

    Netanijahu je rekao da je grad Gaza sada "opkoljen", a da izraelske snage "deluju unutar grada" i "pojačavaju pritisak" na Hamas, dodavši da je IDF uništio "nebrojene" štabove, tunele i baze palestinske organizacije, prenosi "Tajms of Izrael".

    Obećao je da će "potpuno uništiti" sposobnost Hamasa da kontroliše Pojas Gaze.

    "Pozivam građane Gaze: molim vas idite na jug. Znam da to već radite. Završite potez na jug jer Izrael neće stati. Nema ulaska radnika i neće biti primirja bez povratka talaca", rekao je izraelski premijer, prenosi "Gardijan".

  • 19:19

    Turska prekida saradnju s Izraelom u okviru energetskih projekata

    Turska je prekinula saradnju sa Izraelom u okviru energetskih projekata, saopštio je šef Ministarstva energetike, prenosi "Izvestija".

image