Svet

Južna Afrika povlači diplomate iz Tel Aviva: Zabrinuti smo zbog ubijanja dece i civila

Vlada Južne Afrike već dugo podržava Palestince u sukobu sa Izraelom, a vladajući Afrički nacionalni kongres često povezuje palestinsku "stvar" sa sopstvenom borbom protiv aparthejda
Južna Afrika povlači diplomate iz Tel Aviva: Zabrinuti smo zbog ubijanja dece i civilawww.globallookpress.com © Iranian Foreign Ministry

Južna Afrika je saopštila da povlači sve svoje diplomate iz Tel Aviva nakon intenzivnih izraelskih vazdušnih napada na Gazu u nedelju uveče, navodi Bi-Bi-Si.

Ministarka inostranih poslova Južne Afrike Naledi Pandor obrazložila je da su izuzetno zabrinuti "zbog nastavka ubijanja dece i nevinih civila na palestinskim teritorijama".

"Smatrali smo da je važno da pokažemo zabrinutost Južne Afrike i da istovremeno pozovemo na sveobuhvatan prekid (neprijateljstava)", istakla je Pandor. 

Predstavnici Izraela još nije komentarisali stav Južne Afrike, ali su više puta ponovili da pokušavaju da minimiziraju civilne žrtve i optužuju Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze, da koristi civile kao živi štit.

image