Svet

Pokrenut postupak zbog smrti pomoćnika Zalužnog

Istraga se sprovodi zbog ubistva sa predumišljajem i nezakonitog korišćenja oružja i municije
Pokrenut postupak zbog smrti pomoćnika Zalužnogwww.globallookpress.com © President Of Ukraine

Ukrajinsko Specijalizovano tužilaštvo za odbranu Centralnog regiona, koje sprovodi istragu smrti Genadija Častjakova, pomoćnika i prijatelja glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnog, danas je saopštilo da je pokrenulo krivični postupak zbog ubistva sa predumišljajem i nezakonitog korišćenja oružja i municije. 

Prema dosadašnjoj verziji istrage, Častjakov se 6. novembra vratio kući, nakon što je sa kolegama proslavio svoj rođendan. Među poklonima bio je i sanduk, u kojem je bilo šest granata "zapadnog stila".

Jednu od njih uzeo je njegov sin, koju je Častjakov zatim slučajno aktivirao nakon što ju je uzeo od sina. Častjakov je umro istog trenutka, dok je njegov trinaestogodišnji sin zadobio teže povrede zbog kojih je i hospitalizovan. Povrede je zadobila i jedanaestogodišnja ćerka. 

Istraga još dodaje da su kod kolege, koji je Častjakovu predao granate kao poklon, pronađene još dve istog tipa. 

Ipak, o tome kako je došlo do nesreće postoji više pretpostavki.

Udovica Častjakova kaže da je do eksplozije došlo pri otvaranju poklona.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko kaže da je do nesreće došlo usled nepažljivog rukovanja granatom, dok portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Marjana Reva tvrdi da je poginuli znao šta se nalazi u sanduku, ali da je verovatno tu informaciju shvatio kao šalu.

Načelnik MUP-a Ukrajine Igor Klimenko pak tvrdoglavo insistira na tome da je njegov kolega Častjakovu dao flašu viskija zajedno sa šest bombi "novog zapadnjačkog stila", koje je pomoćnik Zalužnog zamenio za "čaše".

Ipak, kako različiti mediji, uključujući i zapadne, već duže vreme pišu da je Zalužni mogući protivkandidat Zelenskom na sledećim predsedničkim izborima, stiče se utisak da otvoreni spor između njih postaje sve žešći i da je već izašao iz okvira objavljivanja u zapadnim medijima.

image