Svet

Politička korektnost: Za Nemce, AfD je desničarska ekstremistička grupa, a Ana Frank nepoželjna

Za Saksoniju-Anhalt, AfD je "dokazala" da je protiv "slobodnog demokratskog poretka"
Politička korektnost: Za Nemce, AfD je desničarska ekstremistička grupa, a Ana Frank nepoželjnaGetty © Sean Gallup / Staff

Nemačke vlasti klasifikovale su ogranak Alternative za Nemačku (AfD) u Saksoniji-Anhalt kao desničarsku ekstremističku grupu.

Kako prenosi "Politiko", nemačke vlasti prikupile su "snažne dokaze" da AfD krši demokratiju islamofobičnim, antisemitskim i rasističkim izjavama koje "dokazuju da je ova stranka protiv osnovnog slobodnog demokratskog poretka", rekao je Johen Holman, šef kancelarije za zaštitu ustava Saksonije-Anhalt.

AfD je sada klasifikovan kao grupa sa "definitivno ekstremističkim aspiracijama" — najvišom kategorijom pretnji koju koristi domaća obaveštajna služba, što omogućava obaveštajnim službama da pojačaju praćenje ogranka stranke. AfD je postajao sve ekstremniji od svog osnivanja 2013. godine, a ogranak AfD Saksonija-Anhalt je osumnjičen da je prvi radikalizovao u januaru 2021.

Odluka je doneta u trenutku kada se tri države iz bivše Istočne Nemačke — Tiringija, Brandenburg i Saksonija — suočavaju sa regionalnim izborima 2024. godine, a podrška krajnje desničarskoj AfD naglo je porasla na između 15 i 35 procenata u anketama. Ranije ovog meseca, AfD je ostvario uspeh na državnim izborima u Bavarskoj i Hesenu, a zvaničnici bliski nemačkom kancelaru Olafu Šolcu zabrinuti su da desno-populistička partija dobija na zamahu.

Interesantno je da je uprava obdaništa "Ana Frank" u Tagerhutu u nemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt planirala da promeni ime vrtića jer se, kako su naveli, "deca muče da razumeju ime, dok roditelji imigrantskog porekla često ne mogu da se poistovete sa Anom Frank", jednom od najpoznatijih žrtava holokausta i progona.

image